Hjem
Institutt for fremmedspråk

Et år i Japan

Christine Skogstad er japanskstudent ved UiB og har en genuin lidenskap for språket og kulturen hun studerer. I mars 2013 reiste Christine på utveksling til Tokyo. I løpet av tiden hun har bodd der har hun lært utrolig mye, både om språket, kulturen og samfunnet.

Hovedinnhold

Når man studerer et språk som japansk, som ikke er så utbredt, så er den beste måten å lære mer om språket og kulturen å faktisk reise til Japan!

 Japansk mote og musikk

Personlige interesser er gjerne en utløsende faktor for studenter som velger å studere fremmede språk og kulturer. Christine påpeker at for mange japanskstudenter er det interessen for den særegne kulturen rundt japansk manga og anime som gir de lyst til å studere japansk. For henne var det noe helt annet.

– For min del har det aldri handlet om anime og manga. Jeg ble for 10 år siden interessert i Japans alternative motebilde, samt pop- og rockmusikken. Grunnen til at jeg begynte å faktisk studere språket var for å kunne dra på utveksling og skape et nettverk av japanske venner.

– Jeg hadde også lyst til å gå på japansk moteskole, men dette blir gjerne bare med drømmen. Det er veldig hardt arbeid i tillegg til at det er vanskelig å komme inn.

Valget om utveksling

Svært mange av japanskstudentene velger å reise på utveksling. Christine er student ved Waseda University i Tokyo og tar kurs som vil bli integrert i bachelorgraden hennes, både frie studiepoeng og kurs som på UiB regnes å være på 200-nivå.

– Når man studerer et språk som japansk, som ikke er så utbredt, så er den beste måten å lære mer om språket og kulturen å faktisk reise til Japan! Vanligvis drar nordmenn på utveksling fra september og blir et skoleår, men i Japan begynner skoleåret 1.april. Jeg valgte dermed å fremskynde oppholdet mitt med et halvt år for å oppleve et autentisk japansk skoleår.

– Noe av det mest vesentlige jeg har lært av å reise på utveksling er at jeg har blitt mye mindre nervøs for å drite meg ut når jeg snakker japansk, noe som jeg gjerne var i Norge. Jeg har endelig forstått at man må feile for å kunne lære!

I tillegg til den faglige interessen for japansk kultur og språk har Christines personlige interesse for det japanske motemarkedet kanskje vært den største motivasjonen for å reise til Japan.

– For meg er Japan rett og slett et motemekka! Jeg som ønsker å bli motedesigner og skape mitt eget merke, får helt avsindige mengder inspirasjon av å bo i denne byen.

Selv om skoleåret er over i februar 2014, betyr ikke dette at Christine reiser hjem med det første. 

– Om økonomien tillater det, så blir jeg enda litt lenger!

Hverdagen i Japan

Opplevelsen av å komme til et nytt land fører med seg nye inntrykk og perspektiver. Christine beskriver den første tiden som ”honeymoonfasen”, men påpeker at når denne er over tilpasser man seg mer og mer rutinene i hverdagen.

– Skolehverdagen i Japan er litt annerledes enn i Norge. Jeg har bevisst valgt en timeplan som gjør at jeg må være på skolen tidlig, til og med på lørdager, for å få en god rutine. Skoletimene er veldig kjekke, men en japansk skoletime er på 90 minutter uten pause. Dette var veldig langdrygt i starten da jeg bare hadde vært vant til de koselige 45-minutterstimene i den norske skolen. Jeg fikk også litt bakoversveis av mengden lekser, men til gjengjeld lærer jeg utrolig mye!

– På fritiden gjør jeg stort sett det samme som i Norge. Jeg er med venner, drar på byen, kafé eller shopping. Men siden jeg fortsatt liker å leke litt turist drar jeg også ofte til typiske turiststeder i Tokyo på oppdagelsesferd!

Deltidsjobb på engelsk

Enkelte studenter på utveksling velger å ha en deltidsjobb ved siden av studiene, noe som både er lærerikt for studenten i tillegg til at man får litt mer å rutte med ved siden av studiestøtten.

– Jeg fikk meg jobb som samtalepartner på en engelsk samtalekafé i Tokyo. Mange japanere lærer engelsk fra ungdomsskolen av, men de lærer bare å skrive og lese, ikke å snakke og forstå muntlig engelsk. Derfor finnes det slike samtalekafeer hvor japanere kan komme og øve på engelsken sin med personer som kan språket. Min jobb er dermed å sitte på denne kaféen og holde en samtale med de som kommer hit.

– Timelønnen min er på 1000 yen, noe som tilsvarer ca. 60kr. Lønnsnivået i Japan er mye lavere enn i Norge, men 1000 yen i timen er veldig greit for en deltidsjobb å være, da prisnivået i Japan generelt også er mye lavere. 

Svært fornøyd med UiB

– Japanskstudiene hos UiB har vært utrolig kjekke! I løpet av de to og et halvt semesterene før jeg reiste på utveksling har jeg lært utrolig mye om språket, kulturen og historien til landet. De som har undervist på faget har vært utrolig flinke i undervisningen.

– Både undervisningen og studentmiljøet har vært godt, så jeg er veldig glad for at jeg valgte å studere japansk ved UiB.