Institutt for geografi
BSRS 2013

Mat i et globalt systemperspektiv

Institutt for geografi arrangerer sammen med Universitetsmuseet i Bergen ett av kursene til Bergen Summer Research School 2013.

Foto/ill.:
Marte Teie Hellum

Hovedinnhold

Kurset The Global Food System fikk hele 30 førsteprioritetsøkere av 91 søkere totalt til Bergen Summer Research School 2013. Målet med kurset er å gi en interdisiplinær tilnærming til å forstå årsaker og konsekvenser av et endret globalt matsystem.

Tverrfaglig tema

Kursleder Peter Andersen ved Institutt for geografi mener den gode søkningen skyldes at programmet favner bredt og temaet har en tverrfaglig appell.

- Mat og utvikling er noe som inneholder problemstillinger fra økologi og agronomi til politisk økonomi og kulturelle endringsprosesser. Å se på mat i et systemperspektiv gir muligheter til å forklare og analysere noen av disse problemstillingene, og det åpner for analyser av både fattige og rike land og sammenhengene mellom dem, mener Peter Andersen.

Aktuelle problemstillinger

Temaet er også aktuelt på grunn av tomme kornlagre, stigende priser og de politiske effektene av disse. I tillegg har kurset fått inn Julie Guthman fra University of California, Santa Cruz, som keynote speaker.

- Julie Guthman er en internasjonal kapasitet som har stilt kritiske spørsmål både om økologisk jordbruk, den internasjonale matindustrien og hvordan vi skal forstå den globale fedmeepidemien. Dette er spørsmål som strekker fra økonomisk teori til økotoksikologi, sier Peter Andersen.

I tillegg til Julie Gutman inkluderer programmet forelesninger fra Institutt for geografi og Bergen Universitetsmuseum.

Forelesninger fra Institutt for geografi

• Peter Andersen: The Global Food System: An Introduction
  • Arnt Fløysand: Global demands - local development: The sustainability of the Salmon Industry in Southern Chile
  • Ragnhild Overå: Local and global perspectives on fisheries and food security in Africa
  • Keshav Paudel: Climatic variability, crop production and food security in the Himalaya.
  • Ole Reidar Vetaas: Wheat production at high elevation in the Himalayas: will it benefit from climate change?
  • Inger Elisabeth Måren: Domesticated nature: the link between landscape and food production in a global perspective
  • Birgit Kopainsky: Simulation models for designing and teaching about integrated food security strategies

Bergen Summer Research School 2013

Inger Elisabeth Måren ved Institutt for geografi er faglig koordinator for BSRS 2013. Hun har sammen med faglig leder Vigdis Vandvik utformet hele programmet for årets sommerskole.

- Ca 50% av tiden vil fylles med kursspesifikke aktiviteter og forelesninger, mens resten vil bestå av plenarforelesninger, round table-diskusjoner og populærvitenskapelige innlegg. Vi er spesielt fornøgd med plenarforeleserene da disse er høyt anerkjente internasjonale eksperter innen sine felt, forteller Inger Elisabeth Måren.

Oversikt over de som bidrar i plenarforelesningene:

• Thomas Winfried Menko Pogge, Director, Global Justice Program, Leitner Professor of Philosophy and International Affairs, Yale University, USA
  • Emma Marris, environmental writer and reporter, USA
  • Shenggen Fan, Director General, International Food Policy Research Institute (IFPRI), Washington DC, USA
  • Dr. A. Atiq Rahman, Director, Bangladesh Centre for Advanced Studies, Bangladesh
  • David Blandford, Professor, Agricultural and Environmental Economics, Penn State University, USA
  • Julie Guthman, Professor, Division of Social Sciences, University of California, USA
  • Peter Kareiva, Chief Scientist, The Nature Conservancy, USA
  • Mr. Serge M. Garcia, Director (retired), FAO Fisheries Management Division, Belgium
  • Dr. Ambekar E. Eknath, Director General of NACA, Director for the Central Institute for Freshwater Aquaculture,  India
  • Kjersti Fløttum, Professor, Department of Foreign Languages, University of Bergen