Hjem
Geofysisk institutt

Bjerknes feires i mars

14. mars er det 150 år siden Vilhelm Bjerknes, en av Geofysisk institutts mest markante forfedre, ble født. Vi feirer opphavsmannen til moderne værvarsling med forelesninger og fødselsdagskake.

NYTT BYGG: Geofysisk insitutt på Florida opna dørene i 1928.
NYTT BYGG: Geofysisk insitutt på Florida opna dørene i 1928.
Foto/ill.:
Geofysisk institutt

Nordmannen Vilhelm Bjerknes, var i begynnelsen av 1900-tallet verdens fremste meteorolog og bestyrer av det geofysiske instituttet ved Universitetet i Leipzig. I 1917 ble han invitert hjem til Norge (etter press fra Fridtjof Nansen og Bergens borgere) for å organisere den meteorologiske virksomheten på det nyopprettede Geofysisk Institutt i Bergen og virke som professor der.

For å markere 150-årsdagen for Bjerknes' fødsel vil det blir holdt to forelesninger som vi inviterer alle interesserte til å overvære. På selve fødselsdagen 14. mars vil professor emeritus Sigbjørn Grønås, tidligere styrer ved Geofysisk institutt, snakke om Vilhelm Bjerknes og hans visjon om vitenskapelig værvarsling

Mandag 19. mars vil en av vår tids viktigste meteorologer, professor sir Brian Hoskins, gjeste Bergen og snakke om viktigheten av Bjerknes' arbeider i dagens meteorologi.

I anledning jubileet har samlet informasjon om Vilhelm Bjerknes' viktigste aktiviteter ved Geofysisk institutt.