Energilaboratoriet

Nyhetsarkiv for Energilaboratoriet

Denne våren har sivilingeniørstudentene innen energi ved Universitetet i Bergen fått prøve seg i arbeidslivet. Etter flere år på skolebenken har årets studenter gledet seg til å få prøve ut det de har lært og fått muligheten til å løse problemer som betyr noe for andre.
Finn Gunnar Nielsen, Kristin Guldbrandsen Frøysa, Sigrid Eskeland Schütz og Ignacio Herrera Anchustegui skriver om Equinor sitt planlagte prosjekt om en havvindpark utenfor Bergen som vil kunne forsyne Troll- og Osebergfeltene, samt prosessanlegget på Kollsnes, med strøm.
Regjeringen ønsker å satse stort på havvind og kunnskapsgrunnlaget trengs å videreutvikles for å svare på denne satsingen.
Konferansen Artic Frontiers utfordret direktør for Bergen Offshore Wind Centre (BOW) på å introdusere havvind i Norge på 90 sekunder. Se videoen her.
Rederier følger nå nøye med på trender, og nye teknologier og drivstoff som skal bidra til å omstille skipsfarten. Samtidig etableres en rekke samarbeidsnettverk for grønn skipsfart, som har som mål å få fart på dekarboriseringen.
I en ny utstilling viser forskere ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet hvordan vi kan nyttiggjøre oss porene for å løse klimakrisen og andre store utfordringene vi står overfor.
UiB er partner i et nytt Forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) støttet av Forskningsrådet. Førsteamanuensis Ignacio Herrera Anchustegui ved Det juridiske fakultet leder en av arbeidspakkene i det åtteårige prosjektet HyValue, som skal utvikle hydrogen som energikilde.
To nye forskningsprosjekter kombinerer maskinlæring, kunstig intelligens og bioteknologi med fagfelt som nevropsykiatri, nanoteknologi og kjemi. Med radikale og eksperimentelle metoder vil forskerne kunne utvikle nye legemidler og bedre pasientbehandling.
UiBs Energidirektør Kristin Guldbrandsen Frøysa besøkte Brussel i midten av oktober i forbindelse med et møte med det nyvalgte hovedstyret i EERA.
– Det er veldig stort å få lov til å se hvordan forskerne jobber. Fornybar energi er framtiden, sier Leah Emilie Bjørvik. Ungdomsskoleeleven fra Bømlo har allerede bestemt seg for å studere energi.
Studerer du realfag åpner det seg svært mange muligheter. Her møter du tre mennesker som med realfagbakgrunn jobber med vidt forskjellige ting. Felles er at de gjennom realfagene har fått oppfylt drømmen.
Håkon Blågestad (22) fra Askim ønsket å studere noe som ga han to streker under svaret, i tillegg til at det var gode jobbmuligheter etter studietiden. Med integrert master i energi, føler han at han har truffet blink.
UiB tjuvstartet Arendalsuka med et akademisk klimaseilas med Statsraad Lehmkuhl. Da seilskipet ankom pollen i Arendal var det fullastet av forskere og arrangementer med hovedvekt på klima og bærekraft.
Bergen Offshore Wind Centre (BOW) har flyttet inn i nye lokaler i Allégaten 55. 7. juni 2019 ble lokalene åpnet av viserektor for tverrfaglig virksomhet og store satsninger, Robert Bjerknes.
Anja Molnes fikk drømmejobben to måneder etter at masteroppgaven i energi var levert ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen.
I samband med Klimatoppmøtet i Polen bed klimaforskar Tore Furevik regjeringa tenkje nytt og stort. Havvind er eit av fortrinna som kan gjere Noreg til eit nullutsleppssamfunn – og skape eit nytt industrieventyr.
Flytande vindturbinar har eit enormt potensiale. Astrid Nybø arbeider for at ein kan produsere mest mogeleg energi frå desse.