Hjem
Institutt for politikk og forvaltning
Den store europeiske spørreundersøkelsen

European Social Survey (ESS)

European Social Survey (ESS) er en forskerdrevet, tverrnasjonal spørreundersøkelse som har blitt gjennomført annet hvert år i en rekke europeiske land siden 2002. Undersøkelsen tar for seg europeeres holdninger til politikk, helse, medier, samfunn og religion.

Illustrasjonsbilde fra European Social Survey
ESS har målt holdninger og verdier blant europeere i over 20 år.
Foto/ill.:
European Social Survey

Hovedinnhold

Om ESS

ESS ble etablert i 2001 og måler holdninger, oppfatninger og atferdsmønstre i over 30 europeiske land. Dette gir tilgang til komparative data om sosiale forhold, verdier og politiske holdninger. Undersøkelsen har som mål å kartlegge stabilitet og endringer i sosiale strukturer i Europa. ESS gjennomføres annethvert år, og har hatt totalt 40 land som har deltatt i datainnsamlingen. 

ESS består av en kjernemodul med faste spørsmål, samt roterende moduler som tar for seg spesifikke temaer som innvandring, demokrati, og sosial tillit. Dataene samles inn av de nasjonale koordinatorteamene gjennom standardiserte metoder, noe som sikrer høy kvalitet og sammenlignbarhet.  

All data er tilgjengelig for ikke-kommersielt bruk via ESS Data Portal, og har til nå resultert i over 6,585 akademiske publikasjoner. Med over 230,000 registrerte brukere, hvorav mer enn 65% er studenter (Tall fra 2023). Derfor er ESS en viktig ressurs for akademikere, media, næringsliv og myndigheter. Sikt har oppdraget som dataarkiv for ESS, og bidrar til kuratering, formidling og arkivering av dataene.

ESS har også blitt anerkjent som en viktig europeisk forskningsinfrastruktur, med status som European Research Infrastructure Consortium (ERIC) siden 2013. Konsortiet styres av «Core Scientific Team», som ledes av Rory Fitzgerald fra City St George's, University of London (UK) sammen med syv andre partner-institusjoner:

Hovedmålene med ESS er å:

  • Kartlegge stabilitet og endringer i sosiale strukturer, leveforhold og holdninger i Europa og å forstå hvordan Europas sosiale, politiske og moralske systemer forandres.

  • Gjennomføre og utbrede rigide standarder som vil gi komparativ samfunnsforskning et høyere vitenskapelig nivå, for eksempel med hensyn til utvikling og testing av spørreskjema, utvalgsteknikk, datainnsamling, reduksjon av feilkilder og styrking av spørsmålenes pålitelighet.

  • Innføre vel gjennomtenkte indikatorer på nasjonal utvikling basert på medborgernes egne opplevelser og vurderinger av viktige forhold i samfunnet.

  • Bidra til og støtte europeiske samfunnsforskere utdanning i komparativ kvantitativ måling og analyse.

  • Øke synligheten og utbredelsen av data om sosial endring blant forskere, politikere og andre interesserte.

ESS i Norge 

I 2019 tok UiB over ansvaret fra NTNU for å gjennomføre ESS i Norge. Oppdraget er gitt av Forskningsrådet for en periode på fire år, med mulighet for forlengelse i ytterligere fire år, noe som ble innvilget. Prosjektperioden er dermed 2019-2028, med en bevilgning på 57,9 millioner kroner.

Norske nøkkelpersoner involvert i ESS:  

  • Professor Sveinung Arnesen, UiB, er Norges nasjonale koordinator (NC). Han er også medlem i ESS sitt Core Scientific Team, som representant for de nasjonale koordinatorene i medlemslandene. 
  • Seniorrådgiver Siv Johnsen Soriano, Norges forskningsråd, representerer Norge på vegne av Kunnskapsdepartementet i General Assembly. 
  • Professor Ann-Helén Bay, OsloMet, leder ESS sitt General Assembly. 
  • Professor Signe Bock Segaard, Institutt for samfunnsforskning, er medlem av Methods Advisory Board (MAB). 
  • Professor Elisabeth Ivarsflaten, UiB, er medlem i Scientific Advisory Board (SAB). 
  • Professor Kjell Gunnar Salvanes, Norges Handelshøyskole (NTNU), er medlem i Scientific Advisory Board (SAB). 

Sikt (og tidligere NSD - Norsk senter for forskningsdata) har siden starten i 2001 vært dataarkiv for ESS, og står bak undersøkelsene sammen med seks andre surveyfaglige miljøer gjennom medlemskap i ESS Core Scientific Team (For øyeblikket er Sikt representert med tre medlemmer; Bodil Agasøster, Gyrid Havåg Bergseth og Ole-Petter Øvrebø). I tillegg er Sikt ansvarlig for kuratering, og arkivering av dataene, samt formidling av data og dokumentasjon gjennom ESS dataportalen.  

Norske aktører er derfor sterkt involvert ikke bare i gjennomføringen av den norske datainnsamlingen, men også sentralt plassert i infrastrukturen på europeisk nivå. Les mer om ESS sin struktur og styring på deres egne hjemmesider

Norsk deltakelse i ESS

Norge har deltatt i samtlige runder av ESS:

Professor Terje Andreas Eikemo ved NTNU har fått gjennomslag for to roterende moduler om sosiale ulikheter i helse, en i runde 7 (2014) og en i runde 11 (2023). 

Tema og moduler

ESS måler holdninger, oppfatninger og atferdsmønstre i forskjellige populasjoner rundt om i Europa. Spørreskjemaet består av en kjernemodul, som er den samme i hver runde, to roterende moduler med skiftende temaer, og en supplerende del med spørsmål om menneskers verdier samt eksperimentelle tester av spørsmål.

Kjernemodulen fokuserer på spørsmål om:

  • Kriminalitet
  • Demokrati og politikk
  • Verdier
  • Innvandring
  • Mediebruk
  • Nasjonal og etnisk identitet
  • Oppfattet diskriminering
  • Religion
  • Sosial ekskludering
  • Sosial tillit/tillit til samfunnsinstitusjoner
  • Subjektivt velvære og sosial bakgrunn

De roterende modulene fokuserer på:

  • Innvandring, medborgerskap og demokrati (runde 1, 2002)
  • Økonomisk moral, arbeidsmoral, arbeid, familie og velvære, helse og søking etter behandling (runde 2, 2004)
  • Alder for viktige livshendelser, personlig og sosialt velvære (runde 3, 2006)
  • Holdninger til aldring og holdninger til velferdsstaten (runde 4, 2008)
  • Tillit til politi og rettsvesen (runde 5, 2010)
  • Forståelse og vurdering av demokrati og personlig og sosialt velvære (runde 6, 2012)
  • Holdninger til innvandring og sosial ulikhet i helse (runde 7, 2014)
  • Holdninger til velferd, klimaendring og energi (runde 8, 2016)
  • Alder for viktige livshendelser, rettferdighet og hederlighet (runde 9, 2018)
  • Demokrati og digitale sosiale kontakter (runde 10, 2020)
  • Sosial ulikhet i helse og kjønn i det moderne Europa (runde 11, 2023)

Metodologi

ESS har tradisjonelt brukt ansikt-til-ansikt-intervjuer for høy datakvalitet. På grunn av COVID-19 fikk ni land i Runde 10 (2020-22) tillatelse til å bruke selvutfyllende metoder. I mai 2022 ble det besluttet å overføre datainnsamlingen til selvutfylling, med halvparten av utvalget intervjuet ansikt-til-ansikt og den andre halvparten via nett- eller papirskjemaer fra Runde 12 (2025/26). Runde 13 (2027/28) planlegger å kun bruke selvutfyllende metoder. 

Intervjuingen blir gjennomført på norsk. Det norske spørreskjemaet er basert på et felles skjema, med enkelte tilpasninger til norske forhold som gjelder for eksempel politiske partier, religion, utdannelse og ekteskapelig status.

De norske utvalgene er representative for alle personer i alderen 15 år og eldre som bor i en privat husstand i Norge, uansett nasjonalitet, statsborgerskap eller språk. Intervjupersonene trekkes ved hjelp av sannsynlighetsutvelging der målet er en minimum effektiv utvalgsstørrelse på 1,500 etter at det er tatt høyde for eventuelle designeffekter.

Utvalgsdesignen for ESS i Norge er basert på ren tilfeldig trekking med stratifisering etter alder, kjønn og region. Utvalgsrammen er Folkeregisteret, som omfatter alle personer som er bosatt i Norge.

Feltarbeidet for runde 11 av ESS i Norge ble utført av Ipsos. For mer informasjon om undersøkelsen, se Ipsos’ nettside.

Les mer om ESS sin metodologi på deres egne hjemmesider

Ønsker du å bruke ESS-data? 

All data er fritt tilgjengelig for ikke-kommersielt bruk via ESS Data Portal når man oppretter en brukerkonto. 

ESS-brukere er først og fremst akademikere og studenter, særlig innen samfunnsfag, men brukes også av media, næringsliv, myndigheter og andre.

I dataportalen kan du også utforske dataen og visualisere konkrete variabler. 

Datafile Builder (Wizard) gjør det også enkelt å "bygge" sitt eget datasett ved å velge ut land, runde og variablene du er interessert i. Datafilene kan lastes ned enten som CSV-, SPSS- eller Stata-filer.

Funn fra ESS 

Toplineseriene er korte tverrnasjonale sammendrag av spesifikke temaer dekket i spørreskjemaet. Topline-publikasjonene er skrevet av forskergruppene som har hatt roterende moduler i ESS.

Impact-studiene forsøker å kartlegge hvordan ESS-data blir brukt, og hvilken påvirkning de har på tvers av ulike felt, både innenfor akademia, undervisning og politikkutforming.

Bibliografiverktøyet gir deg mulighet til å bla gjennom ESS sin bibliografidatabase. Her kan du filtrere emner, moduler, runder og land, samt etter tidsskriftnavn, fagfelt og forfatterens tilknytning.

Formidlingsarbeid 

Formidlingsarbeid er en viktig del av arbeidet til det nasjonale koordinatorteamet. ESS har lenge vært en sentral datakilde for undervisning og blir for eksempel hyppig brukt i metodefaget (MET102) ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiB. For å markere 20-årsjubileet til ESS, ble det arrangert et dagseminar i januar i 2023. I forbindelse med markeringen ble det også arrangert en konkurranse om å fremstille ESS-data, noe som skapte stor blest.

Professor Ann-Helén Bay ved OsloMet ble i 2023 oppnevnt som leder for generalforsamlingen av ESS og i forbindelse med at generalforsamlingen avholder sitt høstmøte i Oslo, arrangerte OsloMet et åpent ESS seminar med mangeårig direktør for ESS, Rory Fitzgerald.