Senter for Griegforskning
Europeisk samarbeid

Nytt prosjekt med Chopin Institute

Senter for Griegforskning har inngått et samarbeid med The Fryderyk Chopin Institute i Warszawa. Prosjektet er finansiert gjennom Forskningsrådet - EEA and Norway Grants fra 2020–2022. Kulturrådet er med som programpartner.

kulturrådet logo
Foto/ill.:
kulturrådet logo

Senter for Griegforskning, UiB, deltar som partnerinstitusjon i et europeisk prosjekt ledet av Chopin Institute i Warszawa.

Tildelingen er på 196 000 EUR (289 000 EUR for hele prosjektet). Prosjektet er finansiert gjennom EEA and Norway Grants. Partnerprosjektet ved Senter for Griegforskning ledes av Arnulf Christian Mattes, leder, Senter for Griegforskning.

Prosjektstart er november 2020. Resultatene vil bli presentert ved en internajonal konferanse i Warszawa i oktober 2022 og gjennom en dedikert webside inkludert fritt tilgjengelige publikasjoner.

Prosjektets mål er å bidra til økt forståelse av europeisk musikkteori som et felles historisk grunnlag for nasjonale musikktradisjoner. Formålet er (fra prosjektbeskrivelsen):

The project aims to identify cultural, social and historical processes that conditioned the emergence and strengthening of distinct national identities stemming out from a shared foundation of European treatises on music theory. A better understanding of European music theory offers new insights into the output of European composers and intellectual currents in music. This leads to a better understanding of creative choices in composition and helps distinguish between continuations of general European trends and distinctive qualities typical of individual countries, regions or composers.

The project responds to vital needs of modern academic scholarship in European music culture. The aims of the project include: [1] coming up with a picture of the original state of European music theory in periods past; [2]  developing  a  deeper  understanding  of  the  main theoretical currents, based on texts by leading European music theorists (e.g. Johann Nikolaus  Forkel, Heinrich Christoph Koch,  Friedrich Wilhelm Marpurg, Anton Reicha, Luigi Cherubini); [3] identifying the different paths followed by evolving identities in different countries (notably by the project's leading figures, Fryderyk Chopin and Thomas Tellefsen); [4] creating free and public online resources on German and French theory, including translations into Polish and English.