Hjem
Institutt for helse, miljø og likeverd (HEMIL)
Nyhet

Doktorgrad ble dokumentarfilm

En halvtimes film på YouTube formidler tolv års forskning tilbake til folk på landsbygda i Etiopia.

En gruppe jenter i skoleuniform på skolevei i Etiopia
I 20 år har Thera Mjaaland fulgt jentene i Tigray-provinsen i Nord-Etiopia.
Foto/ill.:
Thera Mjaaland

Hovedinnhold

I 1993 kom Thera Mjaaland som fotograf til den nordvestlige delen av Tigray-provinsen i Nord-Etiopia. Siden 2002 har hun forsket på kvinner i flere generasjoner i denne regionen. Arbeidet resulterte først i en hovedfagsoppgave i antropologi, så i en doktorgrad i kjønn og utviklingsspørsmål med tittelen At the frontiers of change? Women and girls’ education in north-western Tigray, Ethiopia.

 

På engelsk og tigrinisk

Neste utfordring var hvordan hun skulle formidle denne forskningen – 400 sider på engelsk – tilbake til jentene, familiene deres og lokale myndigheter. Svaret ble en dokumentarfilm som hun laget i samarbeid med etiopiske tv- og filmfolk. Hovedtema er hvordan praksisen med å gifte bort jenter tidlig påvirker skolegangen deres.


Filmen At the frontiers of change finnes på YouTube på engelsk og det lokale språket tigrinisk. 


- Det er viktig for meg at folk i området hvor jeg har forsket kan få et innblikk i hva jeg har kommet frem til. Filmen er også en støtte til de jentene som setter seg opp mot sosiale og kulturelle normer for å kunne fortsette utdanningen sin, sier Mjaaland.

 

Kronikk om jenters utdanning

Til sommeren drar hun tilbake til Etiopia for å arrangere filmkvelder på de stedene og skolene som har deltatt i forskningen. Hun vil også gjøre filmen tilgjengelig for offentlige kontorer, andre som jobber med utdannings- og kvinnespørsmål og for utdanningsdepartementet i Etiopia. 


Thera Mjaaland skrev nylig en kronikk i nettavisen forskning.no om jenter og utdanning i forbindelse med at Malala Yousafzai fikk Nobels Fredspris:
Jenters utdanning skaper ikke nødvendigvis likestilling og utvikling