Hjem

Det humanistiske fakultet

Nyheter

Rekordmange søkere til lektorutdanningen

Lektorutdanningen ved UiB er mer populær enn noen gang. Tallene viser en oppgang på 16 prosent i antall søkere sammenlignet med i fjor.

Semesterstart på lektorutdanningen
NYE LEKTORER: Vi ønsker de nye studentene hjertelig velkommen til studiestart den 13. august. På lektorutdanningen møter de også de mer erfarne studentene som står klare til å vise vei inn i akademia.
Foto:
Emil W. Breistein

En av årets søkere til lektorutdanningen er nordfjordingen Oddbjørn Almenning. Han er klar for å bli student i Bergen.

Motiverte søkere

– Jeg var alltid glad i engelsk da jeg gikk på skolen. Jeg ble veldig inspirert av lærerne mine og i de siste årene har jeg undervist selv. Men nå som jeg skal ta lektorutdanning kan jeg også undervise på et høyere trinn.

For 20-åringen har Bergen alltid vært byen å reise til.

– Jeg er godt kjent i Bergen, og tok alltid turen dit med familien da jeg var liten. Jeg kjenner også mange nordfjordinger som har allerede bor der. Det er sosialt i Bergen, sier Oddbjørn.

Populær utdanning

UiB tilbyr lektorutdanning innenfor flere ulike fagretninger. Du kan bli lektor med master i fremmedspråk, nordisk, historie eller religion og naturvitenskap eller matematikk. Lektorutdanningen gir kompetanse til å undervise i ungdomsskolen eller på videregående.

Jørgen Magnus Sejersted, dekan ved Det humanistiske fakultet, er fornøyd med at lektorutdanningen befester sin stilling som et attraktivt studievalg og er glad for at så mange søker seg til lektorprogrammene ved HF.

– Det er gledelig for oss at studentene ser den tette sammenhengen mellom humaniorafagene og skolen og at de er motiverte for lektoryrket. Dette er tradisjonelt sett flinke studenter med gode kvalifikasjoner og høy motivasjon. Slike søkertall er det beste utgangspunkt for videreutviklingen av lektorsatsningen ved UiB.

Økt interesse for språk

Det er lektorprogrammene i engelsk og historie som tiltrekker seg flest søkere. Her er søkertallene spesielt høye. Lektorprogrammet i historie var et nytt studietilbud i fjor og hadde allerede da mange søkere. I år er det 114 søkere som konkurrerer om 20 studieplasser. Det er nesten 20 prosent flere enn i fjor. Vi ser en tilsvarende økning i antall søkere til lektorprogrammet i engelsk, og en betydelig prosentvis økning i antall søkere til de andre språkfagene. Dette synes Sejersted er veldig positivt.  

– Det er spesielt gledelig å se at det er økt interesse for å velge språkfagene. Dette er et område hvor vi har lange tradisjoner og høy faglig kompetanse som vi ønsker å utnytte i enda større grad. Det er også et overordnet nasjonalt ønske å styrke fremmedspråkskompetansen. Vi håper derfor at denne positive trenden vil fortsette, sier Sejersted.