Hjem
Det humanistiske fakultet
filosofi

Filosofiske samtaler på Litteraturhuset

Hva mener vi når vi snakker om tidsklemma? Hva er egentlig frihet? Hvor kommer skjønnheten fra? I høst starter en ny samtaleserie på Litteraturhuset, ledet av filosofiprofessor Espen Gamlund.

Espen Gamlund
Espen Gamlund tar filosofien ut av universitetet og inviterer folk til å delta i filosofiske samtaler på Litteraturhuset.
Foto/ill.:
Ingrid Endal

Hovedinnhold

Noen av de store filosofiske spørsmålene vil i året som kommer bli diskutert på Litteraturhuset. Tre filosofer skal samtale om sentrale filosofiske tema eller grunnbegrep. Det starter i høst med tid, frihet og skjønnhet og fortsetter til våren med tema som moral og meningen med livet.   

– Dette er spørsmål filosofene har grunnet på i 2500 år, men de må stadig vekkes til live, fordi samfunnet endrer seg hele tiden. For eksempel blir det stadig viktigere å verne om ytringsfriheten, sier filosofiprofessor Espen Gamlund

Han skal lede samtalekveldene og har invitert folk som har forsket på eller skrevet om temaene. Professor Anders Johansen er forfatter av boken «All verdens tid» og 4. september møter han førsteamanuensis i filosofi Anita Leirfall til en samtale om hva tid er og ikke er – og kanskje også hva vi forsøker å få den til å være. 

Nye tanker skader ikke

Gamlund håper de kan vekke nysgjerrighet og skape engasjement, men regner også med at de kan komme til å provosere litt.  

– I moralske spørsmål kan det være stor uenighet blant folk, noen kan finne andres meninger støtende, eller være dypt uenig i disse. Men det må vi ha rom for, understreker han.  

På Litteraturhuset får de anledning til å bringe filosofien ut av universitetet og skape en arena for refleksjon over sentrale menneskelige spørsmål.

– Dette er spørsmål folk er tjent med å ha tenkt over, det har heller aldri skadet noen å få nye tanker. Om folk tenker videre når de går ut fra Litteraturhuset, eller vil lese mer om temaet vi har snakket om, da har vi oppnådd noe, sier Gamlund.  

En anledning til å stille de store spørsmålene

Sandra Lillebø er programkonsulent på Litteraturhuset og initiativtaker til samtaleserien. Hun er også forfatter og journalist og har dessuten en mastergrad i filosofi. 

– Vi har lenge ønsket oss en samtaleserie om filosofi, ikke minst fordi filosofien er en del av litteraturen. Mange av våre viktigste forfattere leser og er opptatt av filosofi, og denne arrangementsrekken er en naturlig følge av det, forteller hun. 

Lillebø mener filosofi har fått et litt ufortjent dårlig rykte og tror mange synes fagfeltet kan være vanskelig tilgjengelig og vanskelig å forstå. Med disse arrangementene ønsker hun å senke terskelen for folk som ønsker større innsikt i filosofiske tema.

– Jeg synes også jeg merker et økende behov blant folk til å kunne fordype seg i grunnleggende spørsmål. Folk kjenner et savn etter, og trenger en anledning til å stille store spørsmål. Her får de det, sier hun.