Hjem
Det humanistiske fakultet
utstilling

Kebabens ankomst

Kebaben er nordmenns nattmatfavoritt, men både utskjelt og elsket. For migranter er kebabsjappen et viktig sosialt møtepunkt, og et minne om smaken fra hjemlandet. Bli med på utstilling om kebabens ankomst i Bergen.

Peisestuen kebab i Nygårdsgaten
PEISESTUEN: Den aller første kebabsjappen holdt i mange år til i Nygårdsgaten.
Foto/ill.:
Haci Ackman, UiB

Den lokale kebabsjappen er langt mer enn stedet du går innom på vei hjem etter en kveld på byen for å få deg noe nattmat. 

Kebaben ankom Norge på 80-tallet og har blitt en etablert handelsvirksomhet i Norge. Eiere og ansatte består for det meste av migranter fra Asia, hovedsakelig fra Midtøsten.

I kebabsjappene møtes ulike nasjonaliteter hver dag, de fleste på let etter smaken som fremkaller følelsen av å være hjemme, og som for mange har fått en ny betydning som følge av at de er langt hjemmefra.

Hjemstedet hentes tilbake gjennom symboler, slik som gatekjøkkenets navn, logo og interiør. "Sultan kebab", "Memos kebab" eller "Zagros kebab" markerer nasjonalitet og tilhørighet, og kommuniserer til egne landsmenn – som er de potensielle kundene – men også til andre etniske grupper fra samme kontinent. Kebabene preger ikke bare byen gjennom sine navneskilt, men reklamerer også for matens egenskaper i håp om å tiltrekke seg spesielle kundegrupper.

Gjennom kebabvirksomhet blir den etniske gruppens tilstedeværelse en del av byrommet, og etnisk mangfold blir integrert som globale uttrykk i det lokale. Mangfoldighet og etnisk liv gir nye dimensjoner til byens profil og identitet.

På utstillingen KEBABENS ANKOMST kan du gå gatelangs i Bergen og se kebabens tilstedeværelse i byen – lokalene, de første eierne, om hardt arbeid og håp om en ny fremtid. 

UTSTILLINGSÅPNING: Søndag 20. oktober kl. 13

Haci Akman vil åpne utstillingen ved å fortelle om forskningen sin og de ulike historiene bak.  

Det blir gratis kebab til de besøkende!

Utstillingen er en del av professor i kulturvitenskap Haci Akman sitt forskningsprosjekt om kulturelt mangfold. Den er en vandring i et fleretnisk landskap og viser at det kulturelle mangfoldet i samfunnet rommer både forskjeller og likheter.