Det humanistiske fakultet
middelalderuken

MIDDELALDERUKEN: Nonneseter i Bergen i middelalderen

Forsker Åslaug Ommundsen forteller Nonneseter klosters historie.

Bilde av Nonneseter kloster
Mellom Bergen Offentlige Bibliotek og Bergen Storsenter ligger Tårnfoten, Bergens eldste bygning og inngangen til det som var Nonneseter kloster.
Photo:
Åslaug Ommundsen

Innhold

Nonneseter var Norges største benediktinerkloster for kvinner, og ble antagelig opprettet før 1150. Døgnet var delt inn i tidebønner, og dagene ble fylt med sang, musikk og arbeid.

Mye er uklart om Nonneseters tidlege historie. Hvem kan ha grunnlagt det mektige kvinneklosteret og hvorfor? Den massive tårnfoten ved Jernbanestasjonen er et viktig monument over Bergens klosterhistorie og kan være Bergens eldste bygning.

Forsker Åslaug Ommundsen forteller klosterets historie. Hun leder for tiden et forskningsprosjekt om bokfragmenter fra middelalderen ved Universitetet i Bergen.

Gratis adgang og åpent for alle!

Arrangør av Middelalderuken er Det humanistiske fakultet ved UiB og flere samarbeidspartnere i Bergen.