Hjem
Det humanistiske fakultet
middelalderuken

MIDDELALDERUKEN: Omvisning i kirkekunstsamlingen

Se deler av stavkirker og unike kunstverk som utsmykket vestnorske kirker i middelalderen.

Bilde av alterskap fra kirkekunstsamlingen
Alterskap fra kirkesamlingen i Universitetsmuseet i Bergen.
Foto:
Inge Helleand

Innhold

I middelalderen var Norge en forholds fattig utkant av Europa, men man skaffet kunst til sine kirker.

I kirkekunstsamlingen kan vi se mange av disse gjenstandene: utskårne deler av stavkirker fra 11-1200-årene og kunstverk som har utsmykket vestnorske kirker i middelalderen. Her er høymiddelalderens alterutsmykninger, krusifikser, Madonnaskulpturer og malte alterfrontaler, og fra senmiddelalderen har vi alterskap og prosesjonsstenger.

Utstillingen forsøker å formidle innholdet, å rekonstruere de forklaringene som menighetene i middelalderen fikk, slik at de kunne se og forstå hva de så.

Slik blir et krusifiks ikke bare et stykke middelalderlig kunst, men formidler en helt bestemt forestilling om Kristus og om forholdet mellom betrakteren av krusifikset og han som betraktes.

Samlingen gir en forestilling om den tro, den angst, og det håp som fylte våre forfedre og øvet avgjørende innflytelse på deres forestillinger om livet, og dermed også på den måten de levde livet på.

Henrik von Achen, direktør for Universitetsmuseet og professor i kunsthistorie, tar oss med på denne omvisningen i middelalderens kirkekunst. 

Omvisningen er gratis og åpen for alle!

 

Arrangør av Middelalderuken er Det humanistiske fakultet ved UiB og flere samarbeidspartnere i Bergen.