Det humanistiske fakultet
middelalderuken

MIDDELALDERUKEN: Den svarte vikingen. Litteratur og historie

Forfatter og norrøn filolog Bergsveinn Birgisson i bokbad med Jan H. Landro.

Bilde fra omslaget på boken Den svarte vikingen
Fra omslaget på boken Den svarte vikingen.

Innhold

Med boken Den svarte vikingen har islandske Bergsveinn Birgisson nådd et stort publikum – og skapt debatt: Hva er det han har skrevet – en roman, en faghistorisk fremstilling? Selv kaller han boken en hybrid, men hva er nå det for noe? Hvor går grensen mellom faghistorie, populærvitenskap og fiksjon? I samtale med forfatter og tidligere kulturredaktør Jan H. Landro vil Bergsveinn Birgisson, selv både skjønnlitterær forfatter og doktor i norrøn filologi, prøve å oppklare disse spørsmålene.

Og kan det være slik, som forfatteren hevder i boken om kongssønnen Geirmund Heljarskinn, som ble født for 1170 år siden, at han selv nedstammer fra denne vikingen i 31 ledd? Lar noe slikt seg dokumentere? Dessuten; hvis denne landnåmsmannen var så mektig og viktig i sin tid, hvorfor er så lite nedskrevet om ham? Mange har sikkert lest den spennende historien om Geirmund uten å fordype seg i disse spørsmålene; på Litteraturhuset kan de likevel få svar på dette og samtidig få høre om de mange metodene og hjelpemidlene Birgisson har benyttet i detektivarbeidet med å gi den fjerne forfaren en sammenhengende historie.

Gratis adgang og åpent for alle!

Arrangør av Middelalderuken er Det humanistiske fakultet ved UiB og flere samarbeidspartnere i Bergen.