Hjem
Det humanistiske fakultet
studentliv

Ekte lidenskap på radio

Historiestudenter lager radio for historieinteresserte.

Historiestudenter i studentradioen sitt studio
ELSKER HISTORIE: De håper å skape større interesse for historiefaget: Caroline Sanden, Anders Lothe, Cato Falsen Brække og Fredrik Kolstad Rongved kan høres på Studentradioen hver tirsdag. «I Grevens Tid» er muligens det eneste spesialiserte historieprogrammet i Norge.
Foto/ill.:
Ingrid Endal

Hovedinnhold

Det var ikke de utpregede radiostemmene som gjorde at de begynte å lage radio. Det var det at de aldri klarte å slutte å diskutere fag. Nå snakker de om sin store lidenskap – historie – hver eneste tirsdag på Studentradioen, i programmet I Grevens Tid.

Cato, Fredrik og Anders er masterstudenter på historie og kjenner hverandre godt. Cato er den erfarne radiomannen, og har vært med i Studentradioen i flere år. Han hadde lenge hatt lyst til å lage et historieprogram, og de andre to var ikke vanskelige å be.

– Vi snakket uansett bare fag sammen. Vi elsker historie og vi elsker å diskutere, så hvorfor ikke?

Tema som berører

Historiestudentene har ulike interessefelt og mye å by på. Fredrik brenner for middelalderen, Anders for Midtøstenhistorie, og Cato er opptatt av byutvikling. Dette semesteret har guttene fått med seg medstudent Caroline, som har mediehistorie og helse som spesialfelt.

– Caroline er veldig kunnskapsrik, og vi er glade for å ha henne med på laget. Nå er vi et godt team.

Fra studio på Studentsenteret tar de opp aktuelle tema, alt fra mafiavirksomhet til høyreekstremisme, separatisme, migrasjon, vaksinemotstand, ateisme, amerikanske presidenter, krig og fred. For å nevne noe.

– Vi har et mål om å høres mest mulig naturlig ut, slik at lytterne får følelsen av å sitte sammen med oss, tilstede på pauserommet på masteren. Vi prøver å gjøre det så lite stivt som mulig, og så lite tørt som mulig.

Historieentusiastene er nemlig fullstendig klar over at mange har en forestilling om at historie er kjedelig.

– Det er mulig det føltes slik på videregående, der kunne det jo bli mye pugging. Men de som tror det tar feil. Historie er veldig spennende. Det er gøy å sette seg inn i hvordan ting var før – å se forandringer, utvikling, forskjeller mellom før og nå, sammenhenger og perspektiver.

Historie i flere kanaler

For interesserte som ikke har muligheten til å høre live radio, lager de også podcast med utangspunkt i radioprogrammene. Her fjerner de musikken og føyer gjerne til ekstra informasjon og intervjuer med aktuelle personer. Slik får de muligheten til å gå mer i dybden. I tillegg skriver de nettsaker, ispedd videosnutter og informative illustrasjoner.

Gjengen bak «I Grevens Tid» har redaksjonsmøte hver uke der de avgjør hva som skal være tema for neste sending. Deretter går de i gang med å lete etter relevant informasjon og lese seg opp på temaet.

– Det å være student på masternivå og å kunne historisk metode hjelper mye når en skal lage radio. Vi har god kunnskap om informasjonssøk og kildekritikk.

Men. Går ikke radiolagingen ut over studiene?

– Tvert i mot. Vi lærer mye av hverandre. Vi får innsikt i mange ulike tema og får en bredere forståelse av historiefaget. Dessuten lærer vi både om forskning og formidling – og det kommer godt med i arbeidslivet.

De fire håper de gjennom radioprogrammet klarer å skape større interesse for historiefaget, og at lytterne lærer noe nytt.

– En ting, bare. Vi oppfordrer folk til å være kritiske. Også vi kan ta feil…