Hvordan forebygge rus og spillavhengighet
Både ledere og ansatte er ansvarlige for å medvirke til et rusfritt og godt arbeidsmiljø. Gjennom kompetanse og systematisk HMS-arbeid kan rus- og spillavhengighet forebygges i organisasjonen.
Hovedinnhold
Arbeidsplassen som forebyggende arena
Arbeidsplassen er en unik arena for å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, medikamenter, spill og dopingmidler. Her befinner størstedelen av den voksne befolkningen seg. Nye mennesker møtes og kulturer dannes, som igjen påvirker vår atferd. Alle virksomheter har sin egen kultur med felles verdier som bidrar til å oppnå virksomhetsmålene. Videre har de sine egne sosiale normer som avgjør hvilke holdninger og atferd som er akseptable og hvilke som er uakseptable.
Det forebyggende arbeidet utføres i mange ledd. Alle ansatte er ansvarlige for å medvirke til et rusfritt og godt arbeidsmiljø. Det er et lederansvar å sørge for at medarbeiderne kjenner rusmiddelpolitikken og at denne etterleves. Det er også leders ansvar å snakke med medarbeidere som har en atferd som gir grunn til uro, bekymring eller mistanke om underliggende forhold.
Er rusmiddelbruk og spillavhengighet en privatsak?
Når rusmiddelbruk og spillvaner påvirker arbeidssituasjonen og relasjonene på jobb negativt, er det ikke lenger en privatsak. De negative konsekvensene for arbeidslivet viser seg som regel i form av ineffektivitet, økt fravær og sikkerhetsrisiko. Alle ansatte er ansvarlige for å medvirke i det organiserte verne- og miljøarbeidet på sin enhet. Leder har ansvar for å arbeidet systematisk med tematikken og gjøre det kjent i sitt miljø. Gjennom råd, kurs og intern opplæring ønsker UiB å gjøre ledere i stand til tidlig å gripe fatt i, og ansatte til tidlig å ta opp risikofylt rus- og spillavhengighet i sitt arbeidsmiljø.
Forebygging starter med å kjenne UiB sin policy som legger til rette for en konstruktiv ruskultur. Temaet må settes på dagsorden jevnlig og det må legges tilrette for samtaler rundt enhetens normer og verdier. De årlige HMS-møtene er et eksempel på en medvirkningsarena.
Verktøy som kan belyse rus- og spillavhengiget
Sjekk dine spillvaner: Jeg spiller | Akan.no
Hvordan arbeider dere forebyggende? Pulsmåler | Akan.no
Hvordan er kulturen for å prate om avhengighet? Filmer | Akan.no
Verktøy for å ta opp ulike dilemma: Dilemmaverktøy | Akan.no
Kontaktpersoner
Leder i Akanutvalget: Ørjan Leren. Seksjonsjef, assisterende fakultetsdirektør Det medisinske fakultet
Bedriftshelsetjenesten: Gunvor Røssland Landro, Bedriftssykepleier
Du kan også kontakte Akanutvalget ved:
- Parat, Mona Viksøy
- Akademikerne, Kristian Carlos Botnen
- NTL, Unni Lange Buanes
- Forskerforbundet, Helge Holgersen
- UHVO, Michael Peter Riisøen