Hjem
IMAGINE

Om IMAGINE-prosjektet

logo
Foto/ill.:
Jørgen Håland / JHåland

Hovedinnhold

Hva tenker folk egentlig om kunstig intelligens?  

IMAGINE er et 4-årig forskningsprosjekt som tar for seg folks forestillinger og folketeorier om kunstig intelligens (KI). Gjennom å kombinere representative spørreundersøkelser og dyptgående kvalitative studier, vil prosjektet utforske spørsmål som: 

  • Hvilke holdninger har den norske befolkningen til KI? 

  • Hva skjer med folks forestillinger når KI blir del av hverdagslige medieerfaringer?  

  • Hvilke implikasjoner har dette for tillit og autentisitet – for vår oppfatning av å leve i en felles sosial virkelighet? 

Prosjektet er organisert i tre arbeidspakker: 1) Medborgerpaneler, 2) Casestudier og 3) Konseptualiseringer. Arbeidspakke 1 rommer prosjektets spørreundersøkelser, og analyser av både kvantitative og kvalitative data fra disse. Den andre arbeidspakken rommer tre ulike casestudier av digitale plattformer, journalistisk nyhetsproduksjon og en åpen case som vil ta form underveis i prosjektet. I den siste arbeidspakken vil teamet arbeide med teoriutvikling, videre analyse av funn fra de første arbeidspakkene, samt kommunikasjon av resultater til både vitenskapelige og bredere publikum. 

Prosjektets overordnede mål er å utforme en ny forståelse av KI bygget på vanlige folks erfaringer. Men en slik forståelse kan vi bedre analysere hvordan utbredelsen av KI påvirker vårt samfunn og vårt demokrati. 

I tillegg til publisering av forskningsresultater i anerkjente tidsskrifter, planlegger prosjektgruppen å nå publikum utenfor akademia gjennom rapporter, arrangementer og utstillinger. I en tid hvor både EU og Norge iverksetter nye strategier og reguleringer av KI (se EU AI Act og Nasjonal strategi for kunstig intelligens LINK), er IMAGINEs forskning et viktig bidrag til å sikre at vanlige menneskers erfaringer og stemmer blir hørt. 

Prosjektet er et samarbeid mellom medieforskere fra UiB og UiO, med internasjonale partne