Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Rotter som drikker alkohol er mindre utsatt for stress

Cand. psychol. Tone Sandbak disputerer 25. november 2000 for dr. psychol. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
«Alcohol consumption and preference in the rat: The significance of individual differences and relationships to stress pathology».
Avhandlingen tar for seg spørsmål innenfor psykobiologisk grunnforskning på alkohol. Sandbak har studert dyremodeller for alkoholkonsum. Forholdet mellom alkohol og stress, og hvilken effekt dette forholdet har på utvikling av stresslidelser, var ett fokus for studien. Rotter med tilbøyelighet til å drikke mye alkohol er mindre utsatte for å utvikle lidelser forårsaket av stress. Det ble undersøkt om individuelle forskjeller i atferd og egenskaper kunne forutsi senere alkoholinntak. Resultatene viser at rotter som foretrekker alkohol også utviser en viss likegyldighet overfor ukjente eller ubehagelige stimuli. De lar seg i mindre grad forstyrre av støy. De er mindre aktiverte og mindre engstelige, de er risikovillige og mindre nøye på å foreta risikoanalyser. Dette er faktorer som kan bidra til å forstå hvorfor de er lite sårbare for stress. Fenomenene antas tildels å bero på ulikheter i hjernens signalsystem. Avhandlingen kan ha implikasjoner for forståelse av rusmisbruk hos mennesker.

Personalia:
Tone Sandbak kommer fra Trondheim og er født 30. august 1961. I 1991avla hun psykologisk embetseksamen ved Universitetet i Bergen. Hun jobbet deretter i Bergen kommune, som psykolog/feltarbeider i Utekontakten, Oppsøkende avdeling. I 1993 ble hun ansatt som universitetsstipendiat ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved UiB. Hun arbeider nå som psykolog på Hjellestad, i Stiftelsen Bergensklinikkene.

Tidspunkt og sted for disputasen:
25.11.2000, kl. 10.15, Stort auditorium, 1. etg., Christies gate 12.

Kontaktpersoner:
Cand. psychol. Tone Sandbak, tlf. 55 90 88 34 (a), 408 51353 (mob), 55 16 33 44 (p).
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no