Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Molekyldynamikk på store regnemaskiner

   
Dipl. phil. nat. Thierry Matthey disputerer 6. november 2002 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Framework Design, Parallelization and Force Computation in Molecular Dynamics"

På kraftige såkalte "superdatamaskiner" kan man nå beregne hvordan et stort antall atomer eller molekyler beveger seg mens de utsettes for hverandres og ytre påvirkninger.

På den måten kan man tilnærme seg det i store trekk uløste mysteriet om hvordan et makroskopisk system, bestående av mange millioner atomer eller partikler, kan beskrives og forstås basert på de naturlige byggesteiners egenskaper og dynamikk. Molekyldynamikk, som metoden ofte kalles, gir svar på en rekke spørsmål knyttet til f.eks. tidsaspekter av selve systemet, for eksempel temperatur eller trykk.

Temaet i avhandlingen er knyttet til utviklingen av et generelt rammeverk for simulering av slike partikkelsystemer. Dette rammeverket gjør det mulig å anvende samme programsystem på en rekke forskjellige fysiske systemer uten merarbeid. Siden metoden også krever mye større regnekraft enn en enkelt datamaskin ofte tilbyr står utvikling av
avanserte parallelle algoritmer sentralt i arbeidet. Disse algoritmerne gjør det mulig å utnytte effektivt det at moderne superdatamaskiner er bygget opp av en rekke enkeltmaskiner som er knyttet sammen i et nettverk. En vesentlig del av arbeidet har vært et samarbeidsprosjekt med Universitet i Notre Dame, USA.

Personalia:
Thierry Matthey er født i Neuchâtel, Sveits i 1971. Han er dipl. phil. nat. i Informatikk fra Universitet i Bern, Sveits 1997. Etter en periode på Para//ab, UniFob i Bergen ble han i 1999 ansatt som NRF-stipediat ved institutt for Informatikk med pliktarbeid på Paralab ved UniFob, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
06.11.2002, kl. 10:15, Stort auditorium, rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.11.2002, kl. 12:30, Stort auditorium, rom 2144,Datablokken, Høyteknologisenteret.

Kontaktpersoner:
Professor Petter E. Bjørstad, tlf. 55 58 41 71., epost: Petter.Bjorstad@ii.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.