Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Angolansk sokkel: rik på både olje og salt

   
Cand.scient Paul J. Valle disputerer 19. september for dr.scient-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Interplay between Deep-Marine Sedimentary Systems and Salt Tectonics Offshore Angola, West Africa»

Avhandlingen diskuterer ulike sammenhenger mellom havbunnstopografi (relatert til saltdeformasjon) og sedimentasjon på sokkelområdet vest av Angola. De siste årene er noen av verdens største oljefunn gjort nettopp i dette området, og bedre forståelse for sammenhengene mellom sedimentasjon og deformasjon er svært viktig for videre utvikling av området. For 110-120 millioner år siden (tidlig kritt) skilte det Afrikanske kontinentet lag med det Søramerikanske kontinentet. Det tok imidlertid noen millioner år før det ble etablert noe egentlig havområde mellom de to kontinentene, og i mellomtiden var tilførselen av havvann inn mellom kontinentene delvis avstengt i flere perioder. I disse periodene dampet det gryende Atlanterhavet mer eller mindre inn, noe som førte til avsetninger av store mengder salt. Saltet ble senere overleiret av karbonater, sand og leire og sank på den måten dypere og dypere inn i lagrekken. Salt har svært spesielle fysiske egenskaper, og mobiliseres når det blir utsatt for tilstrekkelige ytre spenninger. Følgelig vil saltlag etter en tid opptre som svakhetssoner og føre til kraftig deformasjon av den overliggende lagrekken. Dette kan i noen tilfeller gi opphav til topografi på havbunnen, og havbunnstopografien er til enhver tid styrende for hvordan nye sedimenter avsettes.

Personalia:
Paul J. Valle er oppvokst i Os. Han har tidligere utdannelse som bygningsingeniør, og tok cand. scient eksamen i strukturgeologi ved Universitetet i Bergen i 1998. Han var tilsatt ved UiB som stipendiat i perioden 1998-2001, og har siden 2001 hatt stilling som geolog i Norsk Hydro.

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.09.2003, kl. 12:15, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégt. 41.

Kontaktpersoner:
Paul J. Valle, tlf 55996941, epost: Paul. Valle@hydro.com
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.