Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Kontaminert informasjon i kaotiske datasystemer

   
Cand.scient. Yasemin Yalcinkaya disputerer mandag 26.mai 2003 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Reducing the Effect of Old History in Asynchronous Iterations: An Empirical Study".

I store distribuerte datasystemer skjer dataoverføring mellom enhetene ved tilfeldige tidspunkter. Selvom alle enhetene sender og mottar de sist bearbeidede data, vil tilgjengelig informasjonen være basert på noen gamle data fra enheter som har brukt mye lenger tid til å behandle og sende data. Informasjonen forurenses derfor av gamle data.

Avhandlingen behandler asynkrone metoder som også kalles kaotiske metoder. Asynkrone metoder gir en naturlig beskrivelse av uavhengige aktiviteter i distribuerte systemer.

I avhandlingen studeres metoder som kan redusere den negative effekten av den kontaminerte informasjonen. I forskningsarbeidet utvikles og brukes også analyseringsverktøy for å måle yteevnen til de asynkrone algoritmer i et distribuert system.

Personalia:
Yasemin Yalcinkaya er født i 1969 i Istanbul. Hun studerte Computer Engineering i tre år ved Bogazici University i Istanbul før hun kom til Norge og tok cand.scient.- graden i informatikk ved Universitetet i Bergen i 1995. Etter en periode som forskningsassistent ble hun ansatt som stipendiat i et NFR prosjekt ved Institutt for informatikk i 1997.

Tidspunkt og sted for disputasen:
26.05.2003, kl. 14:00, Stort auditorium 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55.

Kontaktpersoner:
Yasemin Yalcinkaya, tlf. 55584265, epost: yasemin@ii.uib.no
Veileder professor Trond Steihaug, tlf. 55584169.

Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a),
epost: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.