Universitetet i Bergen : Doktorgrader

NY DOKTORGRAD

Blir fetere av plantefett

Anita Røyneberg Alvheim   

Anita Røyneberg Alvheim disputerer 23.mars for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Dietary linoleic acid induces obesity through excessive endocannabinoid activity.”

Alvheim viser en sammenheng mellom omega-6 fra planteoljer, og utvikling av overvekt og fedme hos mus. Spesielt i den vestlige verden har inntaket av omega-6 økt dramatisk siden begynnelsen av 1900-tallet, og spesielt fra 1960-årene da folk ble anbefalt å erstatte mettet fett med flerumettet fett for å redusere hjerte- og karsykdommer. Kostrådet har ført til en kraftig økning i bruk av planteoljer som soyaolje, maisolje og solsikkeolje, som alle har et høyt innhold av omega-6. Omega-6 fra kosten omdannes i kroppen til en rekke signalstoffer. Noen av disse signalstoffene, såkalte endokannabinoider, øker appetitten, reduserer metthetsfølelsen og øker fettlagringen. Overaktivering av endokannabinoidsystemet antas å spille en viktig rolle når det gjelder utvikling av fedme.

Ved hjelp av en dyremodell viser Alvheim i avhandlingen at et høyt inntak av omega-6 fra planteoljer gir en overaktivitet av endokannabinoidsystemet, og dermed en økt risiko for å utvikle fedme og assosierte metabolske lidelser, uavhengig av mengde fett i kosten. Den fedmefremmende effekten av omega-6 ble redusert da fôret ble tilsatt marint omega-3. Hvilken type fett mus spiser, ser dermed ut til å bety mer for utvikling av overvekt og fedme enn hvor mye fett de spiser. Arbeidet er en ernæringsmessig tilnærming til de underliggende årsakene til fedme. Nå gjenstår det å undersøke om et redusert inntak av omega-6 kan være med å forebygge og begrense utviklingen av overvekt og fedme også hos mennesker.

Personalia:
Anita Røyneberg Alvheim er født i 1978 og oppvokst i Tananger, Rogaland. Hun fullførte mastergraden i human fysiologi ved Universitetet i Bergen i samarbeid med Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) i 2005. Doktorgradsarbeidet er utført ved NIFES og ved National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) i USA, under veiledning av Livar Frøyland (UiB/NIFES), Mariann Kjellevold Malde (NIFES) og Joe Hibbeln (NIAAA).

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
23.03.2012, kl. 11.15. Oppgitt emne: Determinants of adipose tissue growth and differentiation in humans
Sted: 4.etasje, NIFES, Nordnesboder 4

Tidspunkt og sted for disputasen:
23.03.2012, kl. 13.15, 4.etasje, NIFES, Nordnesboder 4

Kontaktpersoner:
Anita Røyneberg Alvheim, tel: 908 34 921, epost: aro@nifes.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

 

 

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.


Offisiell side