Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Hvordan få mer ut av medisinsk ultralyd

Åsmund Rognerud Birkeland   
Åsmund Rognerud Birkeland disputerer 24. mai for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen avhandlingen:

"Ultrasonic Vessel Visualization: From Extraction to Perception"

Ultralyd er en av de mest brukte avbildningsmetodene i medisin. I tillegg til fosterundersøkelse så har medisinsk ultralyd en lang rekke bruksområder. For eksempel brukes det til direkteavbildning av indre organer for å undersøke strukturer eller for å måle hastigheten til blodstrømmen ved bruk av såkalt Dopplerultralyd. Ultralydbilder blir tatt opp på flere måter. I 2D, 3D eller 4D (3D over tid).

Måten ultralyd virker på er ved å sende ut høyfrekvente lydsignaler inn i kroppen og lytte på ekkoet som kommer tilbake, omtrent slik som en flaggermus navigerer når den flyr. Ulempene ved å bruke lydsignaler til medisinsk avbildning er at det fort kan bli mye støy i det endelige bildet og det er begrenset hvor stort området man får med seg i et bildet. Derfor kan det være vanskelig å tolke bildet og stille diagnose. Ved måling av hastighet til blodstrømmen så gir Dopplerultralyd bare informasjon om bevegelse til og fra ultralydproben. For å finne den faktiske hastigheten må en regne den ut ved hjelp av orienteringen til blodåren i forhold til ultralydproben. Det trengs derfor mye trening for kunne tolke slike ultralydbilder.

Visualisering hjelper brukeren å få innsikt inn i informasjonen som ligger i ultralydbildene. Birkeland har utviklet nye metoder for å gjøre undersøkelser av strukturen og funksjonen til blodårer enklere for leger. Han har kommet med nye metoder for å lage 3D modeller av blodårene i leveren ved hjelp av enten 3D eller 4D ultralyd. I tillegg har han jobbet med nye metoder for å bruke 3D modellene av blodårer til å forenkle analyse av blodgjennomstrømming. Ved å automatisk kombinere Doppler-ultralyd med 3D modellen av en blodåre kan den faktiske hastigheten til blodet blir regna ut direkte av maskinen. Videre utvikling av disse metodene kan da føre til en raskere og mer pålitelig analyse av struktur og funksjon til blodårene i kroppen.

Personalia:
Åsmund Rognerud Birkeland, født 1983, begynte på informatikk ved Universitetet i Bergen høsten 2003 og gikk ut med mastergrad i 2008. Deretter begynte han som avdelingsingeniør i visualiseringsgruppen på Instituttet for Informatikk i 2009, før han startet som ph.d.-student. Her har han fokusert på visualisering av medisinsk ultralyd. Doktorgradsarbeidet er uført under veiledning av Ivan Viola og Trygve Hausken.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
21.05.2013, kl. 13:00. Oppgitt emne: «Storytelling & Visualization»
Sted: Lille Auditorium, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgate 55

Tidspunkt og sted for disputasen:
24.05.2013, kl. 13:30, Store Auditorium, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgate 55

Kontaktpersoner:
Åsmund Birkeland, telefon: 92819387, e-post: aasmund.birkeland@gmail.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.