Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Undergraver domstolene helsevesenet i Columbia?

Camila Gianella-Malca   

Camila Gianella-Malca disputerer onsdag 28. august 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Challenges in Implementing the Colombian Constitutional Court´s Health-Care System Ruling of 2008”.

I juli 2008 kom den colombianske konstitusjonsdomstolen med kjennelsen T-760, som fordret omfattende reformer av landets helsesystem. Avgjørelsen ble viktig i den internasjonale debatten om bærekraften av søksmål som en strategi for å fremme retten til helse. Enkelte mener at rettslige kjennelser som dette forsterker sosiale ulikheter, og undergraver helsemyndighetenes forsøk på å kontrollere kostnader og foreta rimelige prioriteringer. Slik kritikk er det vanskelig å støtte eller motbevise. Anekdotiske bevis kan lede til forskjellige konklusjoner, noe som viser hvor sensitive helserettslige søksmål er ovenfor kontekstuelle faktorer.
Avhandlingen analyserer prosessen med å implementere bestemmelsen T-760/2008. Den har som mål å bidra til en forståelse av forholdene som påvirker iverksettingen av rettslige kjennelser, samt hvordan disse påvirker effektene av søksmål.

Avhandlingen har en bred tilnærming til helsesystemene, som betraktes som “sosiale kjerneinstitusjoner”. Dette innebærer at helsesystemene ikke bare ansees som mekaniske strukturer som produserer tekniske inngrep. Snarere ses de som noe som er formet av maktforholdene som styrer samfunnet for øvrig; relasjoner de igjen gjenskaper.

De tre artiklene i avhandlingen tar for seg forskjellige deler av kjennelsen T-760/2008: deltakende prosesser i implementeringen av kjennelsen; kjennelsens effekt på barns tilgang til helsetjenester og rettferdigheten og legitimiteten i helsesystemets medikamentprioriteringer.

Sammen illustrerer artiklene viktigheten av allerede eksisterende rammefaktorer i implementeringen av rettsbestemmelser, spesielt når det gjelder komplekse kjennelser, slik som T-760/2008. Artiklene viser hvordan kontekstuelle faktorer har formet effektene av kjennelsen, og stiller spørsmål ved den Colombianske konstitusjonsdomstolens framtreden i overvåkingen av nøkkelprinsippene. Et spesielt viktig tema her er prinsippet om deltakelse.

Personalia:
Camila Gianella er utdannet innen psykologi ved Pontifical University of Peru, og har en MSc fra Institute of Tropical Medicine, Charite Medical School of Berlin. Hun har arbeidet som rådgiver, forsker og konsulent i prosjekter om reproduktiv helse, seksuelle og reproduktive rettigheter, HIV/AIDS, tuberkulose, samt mental helse og overgangsrettferdighet.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
28.08.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: “Human rights approaches to public health”.
Sted: Auditorium 130, Christiesgate 12, 1. etg.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.08.2013, kl. 10.30, Auditorium 130, Christiesgate 12, 1. etg.

Kontaktpersoner:
Camila Gianella-Malca, tlf. 479 38000, e-post: camila.gianella@cmi.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for psykologi, utdanning og helse. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.