Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Tradisjonell poesi i Norrøn prosa

Helen Frances Leslie   

Helen Frances Leslie disputerer onsdag 5.juni 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Prose Contexts of Eddic Poetry, Primarily in the Fornaldarsǫgur”

Emnet for denne avhandlingen er den tradisjonelle alliterative poesiens rolle, i prosatekstene de hovedsakelig er bevart i. Kanskje i motsetning til forventning spiller poesi ofte en essensiell rolle i konstruksjonen av norrøne prosanarrativer.

Forholdet mellom prosa og eddadikt i Eddaene og fornaldersagaene er undersøkt som en del og produkt av den muntlige tradisjonen. Prosjektet ser på Eddadiktenes forskjellige prosakonteksters interpretative og estetiske hovedforskjeller og bidrar spesielt til forskning på de islandske fornaldersagaenes evolusjon, og i hvilken grad muntlig overlevering av vers var en del av denne prosessen.

Personalia:
Helen Frances Leslie (f. 1984) er født i Liverpool i England. Hun har en bachelorgrad i engelsk litteratur og en mastergrad i engelske studier begge fra Universitetet i Durham, hvor hun først lærte norrønt. Hun fikk siden en mastergrad i middelalder-islandske studier ved Universitetet på Island og kom til Universitetet i Bergen i 2009, som stipendiat ved Senter for middelalderstudier, et nordisk senter for fremragende forskning (NCoE).

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
04.06.2013, kl. 16:30. Oppgitt emne: "Skaldic or eddic? Towards some criteria for distinguishing Old Norse poetic genres."
Sted: Auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnesplass 9.

Tidspunkt og sted for disputasen:
05.06.2013, kl. 09:30, Auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnesplass 9.

Kontaktpersoner:
Helen F. Leslie, 46380163, e-post: helen.leslie@gmail.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for samfunnsvitenskap og humaniora. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.