Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Heterogene reservoarer kan være mer følsomme for trykk

Bernardo Moyano   

Bernardo Moyano disputerer mandag 24. juni 2013 for ph.d -graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Static and dynamic elastic behaviour of siliciclastic reservoir rocks”.

Sammensetningen av naturlige steiner har en sterk innflytelse på deres evne til å akkumulere og produsere hydrokarboner. Nærvær av små og plateformede komponenter, som leirmineraler, reduserer rommet mellom porene og hindrer væskebevegelse. Dette vil redusere steinens evne til å lagre og produsere olje og gass. Siden sammensetningen av bergarter som er dypt nede under jordskorpen ikke kan observeres direkte, må forholdet mellom sammensetningen og de fysiske egenskapene bestemmes, slik at disse kan fjernmåles.

Kalibreringen må gjennomføres i laboratorium med steinprøver utvunnet fra borehull, der både sammensetningen og fysiske egenskapene måles. Kunnskapen om fordeler og begrensninger av modellene som er brukt for å studere steiner med komplekse sammensetninger og teksturer er mangelfulle. I tillegg er parametrisering ikke enkelt. Målet med Moyanos arbeid har vært å vurdere effektiviteten til en rekke teoretiske modeller som benyttes for å reprodusere den elastiske oppførsel til heterogene reservoarbergarter. Under arbeidet ble det lagt vekt på kvantifisering og parametrisering av modeller basert på direkte geologiske observasjoner av steinprøver.

Som et resultat av arbeidet ble det funnet sammenhenger mellom mineralsammensetning og karakteristikk av rommet mellom porene i naturlige steiner. Resultatene viser at steiner som er rike på smektitt, som er det minste og det mest langstrakte leirmineralet, ikke har de mest langstrakte porene. Aggregering av partikler av et annet leiremineral, slik som kaolinitt, kan føre til dannelse av porer med mer langstrakte former.

I tillegg ble det observert at overflod og mangel på kvarts, som er det mest vanlige mineralet i naturen, styrer følsomheten av steiner til trykkendringer, blant annet endringer som er forårsaket av produksjon av olje og gass.

Resultatene av denne forskningen er direkte relevante for utforskning og utnyttelse av hydrokarbonressursene.

Personalia:
Bernardo Moyano ble født i 1972 og vokste opp i Argentina. Han er utdannet geofysiker fra San Juan-Universitet i Argentina i 1997. Fra 1997 til 2005 jobbet han som geofysiker i Schlumberger i Argentina og i utlandet. I 2006 fullførte han en mastergrad i geofysikk ved IFP-skolen, i Frankrike. Etterpå arbeidet Moyano som geofysiker (leting) i Norsk-Hydro. I dag er han fortsatt ansatt som produksjonsgeofysiker i Statoil, Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
07.06.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: ”Seismic exploration of gas hydrates”.
Sted: Auditorium 5, 3 etg. Realfagbygget, Allegaten 41, Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
24.06.2013, kl. 12.15, Auditorium 5, 3 etg. Realfagbygget, Allegaten 41, Bergen.

Kontaktpersoner:
Bernardo Moyano, e-post: bernardo.moyano@geo.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.