Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Lagring av CO2 på Svalbard – spiller geologien med?

Kim Senger   

Kim Senger disputerer mandag 16. desember 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Impact of geological heterogeneity on CO2 sequestration: from outcrop to simulator".

Sengers arbeid er et bidrag til pågående undersøkelser av muligheten for å lagre CO2 under bakkenivået i Longyearbyen på Svalbard. Undergrunnreservoarer på Svalbard blir utredet med tanke på bruk som et mulig lagringsted for CO2 fra det lokale kullkraftverket i Longyearbyen.

Senger beskriver og karakteriserer reservoaret som skal brukes til CO2-lagring ved hjelp av en rekke metoder. Reservoaret presenterer en rekke uvanlige utfordringer: det ligger på 700-1000 meters dyp, men har et vesentlig undertrykk, som er betinget av at reservoaret er segmentert i ulike trykkceller, muligens på grunn av magmatiske intrusjoner. I tillegg viser vanninjeksjonstester at strømmen inne i reservoaret hovedsakelig er kontrollert av naturlige sprekker. For å kunne forutsi hvordan injisert CO2 vil bevege seg i reservoaret, kreves det en detaljert beskrivelse av disse sprekksystemene.

Gjennom en rekke vitenskapelige artikler, med data hovedsakelig samlet inn gjennom feltarbeid på Svalbard, Utah og Sør Afrika, tar Senger for seg flere aspekter ved naturlige sprekker og magmatiske intrusjoner i reservoaret på Svalbard og bruker kunnskapen til å bygge en reservoarmodell. Denne kan brukes til å forutsi hvordan CO2 vil bevege seg i reservoaret.

De vitenskapelige resultatene fra Sengers arbeid har gitt viktige innspill til den pågående forskningsinnsatsen rundt muligheten for lokal CO2-lagring på Svalbard.

Personalia:
Kim Senger ble født den 3. mars 1984 i Praha, Tsjekkia. I 2006 oppnådde han en BSc (Hons) grad fra University of Otago i Dunedin, New Zealand, og han fullførte sin mastergrad ved Universitetet i Tromsø i 2009. Han er for tiden ansatt som Seniorgeolog hos Electromagnetic Geoservices AS i Oslo.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
21.11.2013, kl. 13.15. Oppgitt emne: “Monitoring leakage from CO2 sequestration sites: State of the art and experiences from ongoing projects”.
Sted: Auditorium 2, Realfagbygget, Allegaten 41, Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
16.12.2013, kl. 12.15, Auditorium 5, Realfagbygget, Allegaten 41, Bergen.

Kontaktpersoner:
Kim Senger, tlf. 952 91592, e-post: senger.kim@gmail.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.