Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Molekylære bevegelser i biologiske membraner

Åge Aleksander Skjevik   

Åge Aleksander Skjevik disputerer onsdag 23. januar 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”A study of lipid bilayer dynamics and interactions with ligands”.

Alle cellene i kroppen og de ulike rommene i cellene er omkranset av en tynn hinne som beskytter innsiden fra omgivelsene. Slike hinner kalles membraner. Membranene er delvis gjennomtrengelige og kontrollerer hvilke stoffer som slipper inn og ut. Biologiske prosesser i kroppen baserer seg på høyst spesifikke interaksjoner mellom molekyler, og majoriteten av disse finner sted inne i cellen. Over halvparten av alle proteiner interagerer med membraner, og mange av legemidlene våre virker på proteiner som sitter i membranen. Detaljert kunnskap om interaksjonene mellom membraner og forskjellige typer molekyler er derfor veldig relevant innenfor områder som biokjemi, biomedisin og legemiddelutvikling.

Skjevik har i hovedsak benyttet datasimuleringer til å lære mer om vekselvirkninger innad i membranen og mellom membraner og forskjellige molekyler. I slike simuleringer beregner datamaskinen flere millioner ganger hvor hvert atom vil bevege seg med tiden, og resultatet er en film som viser dynamikken til systemet på atomnivå.

I første del av prosjektet undersøkte Skjevik interaksjonen mellom det lokalbedøvende legemiddelet artikain og en membranmodell. Fra før er det observert at artikain beveger seg raskere gjennom membraner enn andre lokalbedøvende midler, men man vet ikke hvorfor. Simuleringene avslørte det som kan være mekanismen bak, som også kan ha betydning for utvikling av nye medikamenter som lettere krysser biologiske membraner.

Tyrosin hydroksylase er et svært viktig enzym i kroppen vår som deltar i syntesen av viktige hormoner og signalstoffer. I prosjektets andre del studerte Skjevik hvordan et segment av enzymet oppførte seg i vann, i interaksjon med en membranmodell og bundet til et protein. Resultatene viste fleksibiliteten til segmentet og hvordan det tilpasser seg i møte med ulike interaksjonspartnere.

I prosjektets siste del utviklet Skjevik en metode som skal gjøre det enklere for andre å sette opp og kjøre simuleringer av membran-systemer på datamaskinen.

Personalia:
Åge Aleksander Skjevik (født 1982) er fra Stjørdal i Nord-Trøndelag, men har bodd i Bergen siden 2003. Han fullførte en mastergrad i farmasi ved UiB i 2008 og påbegynte doktorgraden ved Biorecognition Group, Institutt for Biomedisin høsten samme år. Stipendiatperioden inkluderte også flere forskningsopphold ved San Diego Supercomputer Center. Doktorgradprosjektet ble veiledet av førsteamanuensis Knut Teigen, med professor Henning Lygre og førsteamanuensis Bengt Erik Haug som biveiledere.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
23.01.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: "Molecular modelling in drug discovery".
Sted: Auditorium 1, Bygg for Biologiske Basalfag, Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
23.01.2013, kl. 11.15, Auditorium 1, Bygg for Biologiske Basalfag, Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Åge Aleksander Skjevik, tlf. 55 58 60 43, e-post: ask054@biomed.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.