Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Makrofager - renholdsarbeidere i svulster

Marek Wagner   

Marek Wagner disputerer onsdag 28. august 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Functional heterogeneity and plasticity of macrophages in murine tumor models” for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen”.

Makrofager er celler som inngår i kroppens ”renholdsverk”, og som har evne til å spise opp andre celler, cellerester, fremmedlegemer og bakterier. Dette er imidlertid ikke de eneste oppgavene til disse cellene. Makrofager er noen av de mest anvendelige og fleksible cellene i immunsystemet, og bidrar med mange funksjoner; fra det å presentere antigener for immunapparatet og initiere en immunrespons, til regulering av sårtilheling. Med så mange ulike roller kan svikt i reguleringen av makrofagproduksjon føre til et vidt spekter av sykdommer, inkludert kreft.

Solide svulster er sammensatt av vondartede (maligne) og ikke-vondartede ”støtteceller”, som innbefatter celler som kler blodårene (endotelceller), immunceller og bindevevsceller (fibroblaster). Wagner og medarbeiderne hans har vist at inflammert, svulst-assosiert fettvev stimulerer nærliggende svulstvev ved å være et depot for makrofager som er retningsbestemt (polarisert), slik at de forsterker svulst-assosiert inflammasjon og nydannelse av kar. I denne studien blir det for første gang vist hvordan makrofager fra fettvev i periferien av en svulst som vokser, blir polarisert og er relevant for kreftsvulster som vokser i eller nær, fettvev, og sprer seg til lymfeknuter som typisk er omgitt av fettceller.

Det å forstå og klargjøre de komplekse interaksjonene mellom makrofager og kreftceller er av stor betydning når en skal utvikle nye behandlingsstrategier og er en grunnleggende målsetting i Wagners ph.d-arbeid.

Personalia:
Marek Wagner ble født i Bytom, Polen, i 1985. Han har mastergrad i bioteknologi fra Maria Skłodowska – Curie Memorial Cancer Center and Institute of Oncology, Universitetet i Silesia, Polen. Han har utført doktorarbeidet ved Institutt for biomedisin med Prof. Rolf Bjerkvig som hovedveileder og Prof. Helge Wiig og Dr. Hans Petter Eikesdal som medveiledere.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
28.08.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: “The Adipocyte in Health and Disease”.
Sted: Auditorium 1, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.08.2013, kl. 12.15, Auditorium 1, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Marek Wagner, tlf. 463 81432, e-post: marek.wagner@biomed.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.