Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Celledød på godt og vondt

Anita Wergeland   

Anita Wergeland disputerer fredag 18.oktober 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Abrogation of Anthracycline and Ischemia-Reperfusion Induced Injury by Cell Signaling Modulators».

Anthracyclin-basert cellegift brukes som livreddende anti-kreft behandling ved mange ulike krefttyper, inkludert akutt myeloid leukemi (AML). Avhandlingen viser at antracykliner virker mindre effektivt mot leukemiceller ved forhøyet nivå av signalsubstansen cAMP. Dette er særlig tydelig for undergruppen akutt promyelogen leukemi (APL). cAMP virker på flere nivå i cellen, blant annet ved å aktivere ulike overlevelsesprotein. Den positive anti-kreft virkningen av antracykliner kan derfor økes ved å påvirke nivået av cAMP i cellen eller motvirke dets aktivering av overlevelsesprotein.

Dessverre kan antracykliner ha bivirkninger på hjertet. Mekanismen er assosiert med økt oksidativt stress og dannelse av skadelige reaktive oksygenforbindelser, som har rettet fokus på antioksidanter som forebyggende behandling av hjerterelaterte bivirkninger. Avhandlingen viser at den naturlige antioksidantkilden Rød Palmeolje beskytter rottehjerter mot bivirkninger av anthracycliner ved å stabilisere viktige antioksidantsystemer og hindre stressindusert signalisering.

Avhandlingen undersøker også ulike behandlingsstrategier for å redusere infarktstørrelsen etter en situasjon med redusert blodtilførsel til hjertemuskulaturen (hjerteinfarkt). Arbeidet viser at behandling med peptidhormonet corticotrophin-releasing factor (CRF) kan redusere celledød i isolerte rottehjerter og av hjerteceller i kultur. Avhandlingen viser også at behandlingsstrategier som separat beskytter hjertet, kan miste sin effekt når de blir administrert samtidig, muligens via negativ regulering av viktige overlevelsesprotein i cellen.

Personalia:
Anita Wergeland (f. 1982) kommer fra Lindås, nord for Bergen. Hun fullførte en mastergrad i medisinsk cellebiologi ved Universitetet i Bergen i 2006, og har i perioden 2008-2013 vært stipendiat ved Institutt for Biomedisin, finansiert av Norske Kvinners Sanitetsforening og Universitetet i Bergen. Hun har blitt veiledet av førsteamanuensis Anne Jonassen og professor Stein Ove Døskeland.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
18.10.2013, kl. 10.00. Oppgitt emne: “Use of Kinase Inhibitors in Cardiovascular Medicine and Cancer”.
Sted: Auditoriet, Barneklinikken, 1. etg., Haukeland Universitetssykehus, Jonas Lies vei 65.

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.10.2013, kl. 12.00, Auditoriet, Barneklinikken, 1. etg., Haukeland Universitetssykehus, Jonas Lies vei 65.

Kontaktpersoner:
Anita Wergeland, e-post: anita.wergeland@biomed.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.