Invitasjon til jubileumsutstilling

Tusenvis av tulipaner på Milde

I mai er det 400 år siden tulipanen kom til Bergen, og det feires med en stor jubileumsutstilling i Universitetet sin nye botaniske hage på Milde. Over 2000 tulipanløker er plantet ut, og når utstillingen åpner 7. mai, blomstrer mange sorter.

Det finnes spiselige tulipaner og syke tulipaner, ville tulipaner og hagetulipaner - og alle slagene er representert i Botanisk hage på Milde. Hele 88 forskjellige tulipansorter kan beskues på utstillingen, som varer ut mai. Dette er den første utstillingen i den nye hagen etter åpningen i august i fjor.

Til Bergen - og Norge - kom tulipanen i 1597 via den tyske legen Henrik Høyer som ble bylege i Bergen. De første løkene ble trolig plantet ut i Svaneapotekets hager ved Lungegårdsvannet. Hverken klimaet eller jordsmonnet i Bergen passet egentlig for tulipanen, men den har likevel holdt seg gjennom 400 år, og er i dag en av de mest populære hageplantene.

Visste du at tulipanen var på «børsen» i tiden etter 30-årskrigen? Ute i Europa ble det handlet tulipanaksjer over en lav sko - før det endte med et veritabelt tulipankrakk. For øvrig sendte dyrkerne i Holland tulipanløkene sine til Rivieraen om sommeren. Store jernbanevogner ble parkert langs stranden så plantene fikk rikelig med sol, og dermed ble bedre i stand til å utvikle nye knopper. Navnet tulipan oppsto egentlig som en misforståelse av ordet turban; «tulpan».

Utstillingen i Botanisk hage på Milde åpnes av ordfører Ingmar Ljones, og det blir deretter omvisning ved professor i botanikk, Per Magnus Jørgensen. Programmet avsluttes med enkel lunsj i Blondehuset.

Pressen er hjertelig velkommen til åpningen av utstillingen. Dersom noen ønsker å delta på lunsjen, vil Kristin Solheim, tlf. 55 99 16 12, gjerne ha beskjed innen 5. mai.

Tid: 7. mai 1997 kl. 12.00
Sted: Botanisk hage på Milde. (Kjør forbi inngangen til Arboretet, og ned i Mildevågen. Følg Skipanesvegen ca. 50 meter rett fram, og sving så til høyre inn på parkeringsplassen til Botanisk hage).


INFORMASJONSAVDELINGEN, UIB