Institutt for informasjons- og medievitenskap
Formidling

Kronikk: Mer enn ekkokamre og falske nyheter

Kritisk bevissthet om nyheter i sosiale medier er ikke jevnt fordelt. Personer med høy utdanning får best utbytte, skriver Infomedias Hilde Sakariassen og Brita Ytre-Arne i Bergens Tidende.

Smarttelefon.
Foto/ill.:
Hamza.

Hovedinnhold

«Falske nyheter», «filterbobler» og «ekkokamre» er uttrykk som ofte blir knyttet til nyheter man kommer over i sosiale medier. Er det slik at nyhetsbruk i sosiale medier ikke hjelper oss å bli informerte borgere, men snarer tvert imot?

Vår forskning på nyhetsbruk i og utenom sosiale medier viser likevel at for folk flest er bildet mer nyansert enn som så.

For det første er det viktig å understreke at nyhetsbruk i sosiale medier ikke skjer i et vakuum. I Bruksmønstre for digitale nyheter: Reuters Institute Digital News Report, Norge 2017 kommer det frem at veldig få (10 prosent) har sosiale medier som hovedkilde til nyheter. De fleste får med seg nyhetssaker i sosiale medier, men dette er et supplement til andre nyhetskilder. Da er det ikke sånn at vi bare er i hvert vårt ekkokammer, for det viser seg at vi oppsøker redaksjonelle nyheter, og ikke minst har en variert mediediett.

Det vil si at sjansene er gode for at vi får et noenlunde sammensatt bilde av sakenes tilstand, selv om det innimellom dukker opp «falske nyheter» i nyhetsstrømmen vår på sosiale medier.

Dette er noe som også kommer frem i rapporten fra vår kvalitative intervjustudie med 50 norske mediebrukere (Mediebruk og offentlig tilknytning). Mange fremhever de redaksjonelle mediene som viktige for å gi et mer helhetlig bilde enn det de ser i sosiale medier. Mange er også bevisst på muligheten for skjeve eller feilaktige virkelighetsfremstillinger, samtidig som de med bruker mulighetene til å oppdage interessante nyheter i sosiale medier gjennom deling fra venner og kontakter.

Les hele kronikken her.