Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap

Videojournalist i P3

Sigurd J. Linaae har bachelor i TV-produksjon, og er nå videojournalist i NRK P3. Han tar filme- og klippeoppdrag på tvers av hele P3, og har lagd sketsjer for NRK Satiriks.

Hovedinnhold

Jeg ble overrasket over mengden teori man måtte gjennom på studiet, men teorien jeg kanskje følte var urelevant på den tiden har vist seg nyttig i bransjen.

Hvorfor valgte du å studere TV-produksjon ved Universitetet i Bergen?
– Jeg gikk linje for medier og kommunikasjon på videregående i Vestfold, og har alltid vært glad i å være kreativ og skape levende bilder. Jeg ønsket å fortsette å bygge på min lidenskap for film og tv-produksjon, og tenkte at en universitetsutdannelse innenfor dette ville gjøre meg attraktiv i bransjen. Flere venner av meg studerte i Bergen, og jeg undersøkte derfor hva universitetet hadde å by på. Bergen er kjent for å være en svært bra by å studere i, med et aktivt studentmiljø. Da jeg oppdaget linjen film og TV-produksjon på UiB tok det ikke lang tid før jeg søkte. 

Hva var det beste med studietiden din?
– Det er helt klart alle de nye vennene man får! Det gjør virkelig hele studietiden. Helt i starten av studiet meldte jeg meg inn i Bergen Student-TV, som gjorde at jeg ble bedre kjent med studenter også utenfor klassen. Dette var også en arena der man kunne utvikle seg både kreativt og teknisk, og vi fikk leke og utfordre oss med nettopp det vi selv ønsket å produsere. Det var mye teori og mindre praksis i starten av studieløpet, som gjorde studentorganisasjonen ved siden av studiet til noe av det viktigste og beste med studietiden. Til slutt må jeg selvsagt også nevne fadderuka! 

Hva jobber du med nå?
– Etter studiet ble jeg ansatt som videojournalist i NRK P3. Her får jeg alt mulig slags forskjellige filme- og klippeoppdrag på tvers av hele P3, som publiseres på P3 sin Facebook-side og Instagram. Jeg har også vært på utlån til NRK Satiriks som regissør, fotograf og klipper, der jeg lagde noen sketsjer med komiker Maria Stavang. Jeg hadde også ansvaret for Snapchat- og Instagram-storyen til P3 under Findingsfestivalen 2017. Så jeg er spent på festivalsommeren som kommer! Ved siden av NRK jobber jeg også som fotograf og selger for sneakerbutikken Tennis Oslo. Her får jeg et annerledes utløp for kreativt arbeid, da jeg er ansvarlig for å ta bilder og film til sosiale medier av alle sneaker-nyheter som kommer inn til butikken. 

Hvordan får du brukt kompetansen din fra UiB i jobben din?
– Jeg ble overrasket over mengden teori man måtte gjennom på studiet, men teorien jeg kanskje følte var urelevant på den tiden har vist seg nyttig i bransjen. Da tenker jeg spesielt på samarbeidet vi hadde med journalistikk-linjen, som er høyst relevant i hvert fall i NRK. Jeg fordypet meg som kamerafotograf på UiB, som har gitt meg stor teknisk innsikt og gode kunnskaper om alt fra lyssetting til komposisjon. De praktiske oppgavene i løpet av studiet, sammen med friheten og skapelsesgleden i Bergen Student-TV, har lært meg å utvikle manus og storyboard, regi, foto, klipp, grading, og det å jobbe i team - og det er kanskje det aller viktigste. Alle disse elementene har jeg tatt med meg videre inn i jobben som videojournalist i P3.

Har du tips til nyutdannede som ønsker jobb innen TV-produksjon?
– Det viktigste er å fortsette å lage ting. Vær kreativ, alltid. Man må fortsette å legge til nye prosjekter på CV’en sin. Karakterene er ikke så viktig som man skulle trodd, det er det du har vært med på å lage som teller. Ha ting å vise til. Derfor er det viktig å både være aktiv på skolen og i studentorganisasjoner. Man kan dermed få opparbeidet seg en fyldig CV i løpet av tre år. Samtidig er det viktig å være forberedt på at dette ikke er en bransje der man får seg fast jobb med en gang. Ofte blir man ansatt som midlertidig eller på vikariat. Man må ta det man får. Svært få går rett ut i drømmejobben etter endt studie. Man må starte et sted og jobbe seg oppover. Gjør et godt inntrykk på folk og skap gode relasjoner, så er man langt på vei!

Skrevet av: Ingrid Aarseth Johannessen.