Institutt for informasjons- og medievitenskap
Studier

Vil du studere IT- eller mediefag?

Hva kan du bli når du har tatt en bachelorgrad i IT- eller mediefag? Det var et av spørsmålene elever ved videregående skoler fikk svar på under åpen dag hos Institutt for informasjons- og medievitenskap.

Frode Guribye forteller om informasjonsvitenskap
Zulfikar Fahmy

Elever fra videregående skole fikk høre om de syv fremtidsrettede bachelorprogrammene institutt for informasjons- og medievitenskap tilbyr. Programmene spenner fra journalistikk og TV-produksjon, til medier og kommunikasjon, og IT-fag som informasjonsvitenskap, IKT og kognitiv vitenskap, samt medie- og interaksjonsdesign.

Bachelor: Journalistikk, TV-produksjon og medie- og interaksjonsdesign

- Media City Bergen er et helt nytt, og unikt bygg som åpnet høsten 2017. Det finnes ikke et liknende sted å studere. Universitetet er plassert sammen med alle mediehus i Bergen og en rekke teknologiselskaper. Vi er en del av et stort fellesskap, sier instituttleder for institutt for informasjons- og medievitenskap, Leif Ove Larsen, som legger til at instituttet har rundt 200 studenter her.

- Studentene er del av et levende, dynamisk mediemiljø, basert på tett samarbeid med redaksjoner og teknologiselskap på huset, sier Larsen.

Instituttet tilbyr følgende bachelorprogrammer i Media City Bergen

Bachelor i journalistikk
Bachelor i TV-produksjon
Bachelor i medie- og interaksjonsdesign

- Toppmotiverte studenter får jobber, sier Lars Arve Røssland, førsteamanuensis og leder for bachelor i journalistikk.

- Jeg begynte på journalistikkstudiet i høst. Veldig stas å være her i Media City Bergen med selskap som TV2, BT, og NRK. Jeg fant ut at journalistikk passer bra for da kan jeg jobbe med veldig mye, sier Emma Aldal Sætre, andreårsstudent på journalistikk.

- Det første semesteret gir en smakebit på hele studiet, og dette semesteret skal vi ha internpraksis, og neste vår skal vi ha to praksisperioder på to ulike steder som, for eksempel, hos NRK, TV2, og BT, BA eller lokalaviser. Det gleder jeg meg veldig til!

- Vi er 22 studenter. Man blir veldig godt kjent, og man blir en del av en klasse. Vi gjør mye på fritiden sammen, sier Aldal Sætre.

- Gjennom bachelorprogrammet i medie- og interaksjonsdesign lærer en å designe systemer som handler om medier og mediebruk. Mediebransjen går nå gjennom store endringer som følge av digitalisering, sier Kristine Jørgensen, som er professor og leder for studieprogrammet.

- Strømmetjenester overtar for vanlig lineær-TV. HBO- og Netflix-appene er eksempler på hva dere vil kunne jobbe med, sier Jørgensen.

- Vi har veldig mye praksis gjennom studiet. Første året får dere møte bedrifter som kommer på besøk og forteller hvordan de jobber med interaksjonsdesign, som NRK og TV2. År to skal dere ut på besøk i grupper hos bedrifter og løse et problem de har, forteller Jørgensen.

- Siste året slippes dere helt løs. Dere skal gjøre deres eget bachelorprosjekt. Dere får et oppdrag av bedriften, som skal jobbes med i grupper, sier Jørgensen.

Kristine Holmelid, Lars Arve Røssland og Emma Aldal Sætre forteller om journalistikkstudiet
Zulfikar Fahmy

Bachelor i medier og kommunikasjon

- Hvis du skal forstå det som skjer i samfunnet, så er ikke det mulig uten å forstå mediene. En bachelorgrad i medier og kommunikasjon gir deg muligheten til å få denne innsikten, sier medieviter Magnus Hoem Iversen.

Bachelor i medier og kommunikasjon

- Bransjeforståelse, og å forstå publikum og mediebrukere, samt hvordan en best når en målgruppe med kommunikasjon og budskap, er sentrale områder i studiet, sier Iversen.

- Hva er forskjellen på vanlig journalister og bloggere eller såkalte «alternative medier»? Hva gjør folk med medier? Hva får vi ut av mediene? Hvorfor ser vi på nyheter, bruker sosiale medier, og spiller dataspill? Hvordan når en avsender en målgruppe med et budskap?

- Våre folk går inn i medieproduksjon, kulturfeltet, som for eksempel Festspillene, og ganske mange som kommunikasjonsmedarbeidere. En kan jobbe i forlag, og med meningsmålinger. Det er en bred og spennende utdanning, siden mediene griper inn i alt, avslutter Iversen.

Magnus Hoem Iversen forteller om medier og kommunikasjon
Zulfikar Fahmy

Bachelor: informasjonsvitenskap, informasjons- og kommunikasjonsteknologi og kognitiv vitenskap

Vi tilbyr tre bachelorprogram innenfor IT.
- Det blir mer og mer informasjonsteknologi i samfunnet, og dersom en vil sitte i førersetet i denne utviklingen, så er det en god idé å studere det! sier Frode Guribye, professor i informasjonsvitenskap.

- Det er noen myter om at IT-studier passer best for "nerder", og ikke for jenter eller kvinner, men det stemmer ikke. Videre må man må heller ikke være et "mattegeni". Alle er velkommen!

Bachelor i informasjonsvitenskap
Bachelor i informasjons- og kommunikasjonsteknologi
Bachelor i kognitiv vitenskap

Og hva kan man bli?

- IT-utvikler, interaksjons- /UX-designer, IT-prosjektleder, lærer og forsker. Det er stor vekst i antall IT-jobber. Tar man IT-studier, så står en sterkt rustet. En kan for eksempel jobbe innen helse, medier, bank, finans, og shipping, sier Guribye.

Elever får hjelp av studiekonsulent Trude Lome