Institutt for informasjons- og medievitenskap
Journalistikk

Les om journalistikk på Vox Publica

Eksperimenter med alternativ organisering og finansiering av journalistikk gås grundig gjennom i to nye artikler i nettmagasinet.

Foto/ill.:
VOX PUBLICA

Hovedinnhold

Tidsskifte for den undersøkende journalistikken?

Av Astrid Gynnild

Mange gravejournalister i store medieorganisasjoner har mistet jobben de siste årene. Nå åpner ny teknologi og alternative finansieringsmåter nye rom for den undersøkende journalistikken.
I USA flytter stadig flere gravejournalister fra de store redaksjonene for å starte for seg selv med nye nettprosjekter. Bare de siste fem årene er mer enn 30 vellykkete non-profit-sentre etablert. Blant dem er Voice of San Diego, California Watch, Center for Public Integrity og ikke minst flaggskipet Pro Publica, som nettopp har vunnet Pulitzer-pris.

Les hele artikkelen på vox publica

Show me the money!

Av Sven Egil Omdal

Det eksperimenteres friskt med ny finansiering av amerikansk journalistikk. Hvilke prosjekter vil overleve?

Er den akutte krisen i amerikanske aviser over? Eller er vi bare inne i stormens øye, det rolige øyeblikket før uværet virkelig bryter løs? Det store raset i antall aviser har ikke inntruffet. En del aviser gikk inn i 2008 og 2009, noen av dem var viktige og gamle regionaviser som 150 år gamle Rocky Mountain News.

Les hele artikkelen på vox publica

Vox Publica er et nettmagasin om demokrati og ytringsfrihet. Magasinet gis ut av Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.