Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap

HiperBarrios tildelt internasjonal pris

HiperBarrio ble i 2009 tildelt Prix Ars Electronica, prisen tildeles hvert år i flere kategorier. HiperBarrios vant prisen i kategorien ”Digital Communities”.

Foto/ill.:
HiperBarrio

Førsteamanuensis Alvaro Ramirez ved Institutt for informasjons- og medievitenskap - UiB er et sentralt medlem i gruppen.

HiperBarrio
er en gruppe som ble startet i 2007, av førsteamanuensis Alvaro Ramirez ved UiB og Gabriel Vanegas, den eneste bibliotekaren i San Javier La Loma. Siktemålet til Ramirez og Vanegas er å undervise unge bibliotekbrukere i  hvordan de kan drive videoblogger for å ta vare på deres samfunns kulturelle historie. En historie som har vært forsøkt brakt til taushet i lang tid ved hjelp av trusler og vold.

HiperBarrio benytter bibliotekfilialer i arbeiderklassens nabolag rundt Medellín, for å hjelpe fattige til å lære og ta vare på egen kultur, og å kunne formidle denne kunnskapen til andre. Gjennom hele 1980 og 1990 tallet ble Medellín kjent som den mest voldelige byen i verden, narkobaroner, venstreorientert gerilja og paramilitære grupper kjempet alle for innflytelse og makt. Den verste volden var konsentrert i de fattige nabolagene, som ligger i dalsidene på begge sider av byen. I dag er Colombias nest største by kjent som ”Medellín Miracle”, og tidligere ordfører Sergio Fajardo er kreditert for sitt fokus på nye skoler og biblioteker i byens fattigste nabolag.

Hver uke samler en stadig voksende gruppe bloggere, podcastere og amatør video-produsenter seg i det lille biblioteket for å lære nye teknikker og for å publisere nytt innhold. I anerkjennelse av arbeidet deres, har representanter fra HiperBarrio deltatt på nasjonale og internasjonale konferanser og vært omtalt i anerkjente aviser og tidsskrift.

Juryen sa i sin begrunnelse at HiperBarrio sin modell for kulturell produksjon var et lysende eksempel for andre mindre bibliotek rundt om i verden som ønsker å bruke nye mediers verktøy for å utforme deres samfunns representasjon, både lokalt og internasjonalt. HiperBarrio sin suksess har allerede påvirket tilsvarende programmer i Chile og Spania. De vil bruke prispengene til å utvide sitt program for andre marginaliserte samfunn rundt Medellín.

Foto under: Fra prisutdelingen