Institutt for informasjons- og medievitenskap

Daglig leder i eget firma

Ingmar Wåhlberg har master i medievitenskap og er nå daglig leder i sitt eget firma, EventYR AS. Her arbeider han blant annet med grafisk design, markedsføring og kulturproduksjon.

Hovedinnhold

- Hvorfor valgte du å studere medievitenskap ved UiB?
Jeg begynte i utgangspunktet å studere statsvitenskap i Trondheim. Der var vi veldig mange studenter, og jeg syntes at det faglige var litt lite konkret. I studiet tok jeg flere og flere medievitenskapelige fag og syntes det var veldig interessant. For meg var det dermed naturlig å gå videre med medievitenskap, og jeg likte at det var mer virkelighetsnært og med mer spesifikke case.

- Hva skrev du masteroppgave om?
Jeg skrev om politisk representasjon i norske ukeblader. Ukebladene skiller seg en del fra andre medium blant annet når det gjelder forholdet mellom kilder og journalist. I masteroppgaven min undersøkte jeg hvordan politikere valgte å representere seg selv i ukebladene. Noen framstilte seg selv som familiekjære, andre som friskuser på sykkeltur. Det jeg så i dette arbeidet var at ukebladene gjerne godtar disse framstillingene som politikere presenterer av seg selv.

- Hvordan synes du det var å skrive masteroppgaven?
Jeg syns det var hyggelig! Det var veldig stas og litt luksus å kunne arbeide så lenge med et tema og få muligheten til å fordype seg. Det var en veldig positiv prosess, og jeg hadde en veldig god veileder i Martin Eide.

- Hva gjorde du ved siden av studiene?
Jeg var aktiv i Jazzforum i Bergen, spilte fiolin og var med i Universitetets Symfoniorkester. Ellers jobbet jeg også deltid på Rema 1000s varelager. Det var veldig greit, for da fikk jeg et avbrekk fra studiene.

- Hva jobber du med nå?
Jeg jobber som daglig leder i mitt eget firma, EventYR AS. Her arbeider jeg egentlig med alt mulig. Da jeg var ferdig med masteroppgaven min flyttet jeg hjem, og utfordringen var da å finne ut hvordan jeg skulle bruke utdanningen min. Jeg begynte å jobbe i møbelbutikk, før jeg flyttet til Bø i Vesterålen. Jeg møtte jeg lokale investorer og fikk samarbeidet med dem om å starte opp EventYR AS. Først tenkte jeg å jobbe med konserter og arrangement, men så har det gått mer og mer over til at jeg arbeider med grafisk design, markedsføring og kulturproduksjon. Jeg jobber også med lokalavisa Yderst, sammen med samboeren min. Hun er journalist, så i dette arbeidet utfyller vi hverandre godt.

- Hva er det beste med jobben din, og hva er mest utfordrende?
Det beste med jobben er at jeg får lov til å gjøre det jeg har lyst til. Det er privilegiet med å drive sin egen bedrift – man kan forme arbeidsoppgavene selv og prøve ut ting man er interessert i.
Det som kan være utfordrende er å få det til å gå rundt, sånn er det jo for alle som har starta ny bedrift.

- Hvordan opplevde du overgangen fra studiene til arbeidslivet?
Det er en ganske stor overgang fra et ganske skjermet liv ved universitetet til møtet med arbeidslivet. Jeg tror alle trenger å gå gjennom en fase der man har en jobb som man kanskje ikke ser for seg å ha resten av livet sitt. Så får man prøvd det i en periode før man finner veien videre. Jeg tror også det er viktig at man tenker kreativt for å finne veien videre.

- Hvorfor bør nye søkere velge medievitenskap?
Jeg søkte medievitenskap fordi det er en inngangsport til å forstå hvorfor ting fungerer slik som de gjør. Medievitenskap er et nyttig verktøy for å forstå samfunnet rundt oss, og det er mange spennende karrieremuligheter. Men medievitenskap er kanskje ikke helt studiet for dem som må vite hva de skal bli etterpå.

- Hvordan får du bruk for ferdighetene dine som medieviter?
I arbeidet mitt får jeg jo ikke så mye direkte bruk for offentlighetsteorier og annet konkret jeg lærte på studiene. Men jeg får veldig god bruk for ferdighetene til å formulere seg, jobbe strukturert, selvstendig og å ta ansvar. Prosessen med å skrive masteroppgave har vært en veldig nyttig erfaring. Selv om jeg nå får brukt mye av det jeg lærte på studiene i arbeidet med lokalavisa, er det nok de indirekte lærdommene som har vært av størst verdi for meg i arbeidslivet. Likevel har det vist seg at jeg får mer nytte av masteren enn jeg kanskje hadde trodd i utgangspunktet.

- Har du noen råd til medievitere som lurer på hvor veien går etter studiene?
Jeg kunne jo sagt at man kan flytte til et lite sted og starte for seg selv! Jeg tror det er viktig å være tålmodig og ikke å forvente at drømmejobben skal dukke opp med en gang. Man må se mulighetene utdannelsen gir heller enn begrensningene. Man får bruk for utdannelsen etter hvert – i en eller annen form!