Institutt for informasjons- og medievitenskap
Mediarena

Studenter utvikler nye løsninger for mediebedriftene

- Det har vært gøy. Studentene er dyktige og kommer sikkert til å gjøre det bra når de skal ut i arbeidslivet, sier utviklingsleder Tove B. Knutsen i BT etter at nye medier-studenter fra UIB det siste halvåret har utviklet nye tjenester for mediehuset.

Mediarena
Foto/ill.:
UiB

Siden nyttår har tre utviklingsteam med studenter fra UIB lagt ned 4,5 årsverk og omsatt teori til praksis når de har i samarbeid med bergenske mediebedrifter har utviklet tjenester som disse skal kunne ta i bruk senere. Praksisen er en del av kurset INFOMEVi270n som inngår i bachlorgraden ved Nye Medier-studiet i Bergen.

- Kurset er viktig fordi det er det avsluttende kurset i bachelorgraden. Det er ikke en svenneprøve, men - de skal likevel få vist hva de har lært. Kurset er spesielt fordi det har en konkret praksisdel der de drar ut til bedrifter for å gjøre konkrete prosjekter, sier professor Lars Nyre til MediArena.

- Utelukkende reelle prosjekter
Bergens Tidende har vært involvert i to av tre studentgrupper som har avlagt eksamen.

- I prosjektene inntar vi veilederrollen, og vi går utelukkende inn i prosjekter som er reelle for oss. Det er meningen at vi skal kunne bruke dette senere, sier utviklingssjef Tove B. Knutsen.

Ett av teamene som har arbeidet for BT har utviklet et system der BTs lesere skal kunne sende inn leserfoto med påkrevd metainformasjon, mens mediehusets nyhetsdesk på sin side skal kunne redigere og distribuere bildene til de kanalene de ønsker.

- Semesteret har vært veldig kjekt. Det er veldig gøy å få lov å være med på å lage noe som er nyttig. Både for avisen og samfunnet ellers. Gjennom semesteret har vi hatt jevnlige prosjektmøter med BT. På denne måten blir det profesjonelt, og det blir mer seriøst når prosjektet er reellt og realistisk. Vi får brukt det vi har lest, sier student Anette Drønen som sammen med Fay Tveranger og Thomas Ødegård har utviklet leserbilde-systemet.

Idéen til systemet tilhører studentene.

- Vi er veldig åpen for det, og mener det er viktig, at når studentene kommer, så kommer de med egne ideer, sier Tove B. Knutsen.
- Nyttig og innovativt
Professor Lars Nyre sier at man ved UIB forsøker å dele studentene opp i grupper på to-tre studenter. Dette gjør man for at gruppen som et utviklingsteam skal kunne fordele oppgaver seg imellom og ha fokus på:

- Programmering
- Design og interaksjonsdesign
- Grafisk design
- Brukertesting

- Kurset skal være et utviklingsprosjekt som teller 1,5 årsverk, og man skal sitte igjen med noe til slutt som er fungerende som en slags prototype. Det skal også være innovativt og nyttig. Samtidig skal det skrives en oppgave til slutt, der man blant annet må reflektere over metodikken man har brukt, sier Nyre.

Han tror nettopp slike studentprosjekter vil passe meget godt inn i den fremtidige mediebyen i Bergen.

- Nå skal en kanskje være litt forsiktig med å forskuttere her, men ja dette er et opplegg som er utviklet for å kunne fungere i eksempelvis mediebyen. Kurset er ikke konkret utviklet med tanke på det, men vi har helt klart skimtet til Mediebyen, sier Nyre.

Les hele artikkelen til Bjørn Tore Lysnes på MEDIARENA