Institutt for informasjons- og medievitenskap
Forsker Grand Prix

Stipendiat Erik Knudsen til Forsker Grand Prix

Det er viktig å vise at også samfunnsvitenskapelig forskning bør formidles til et bredere publikum, sier Erik Knudsen som har meldt seg på de innledende rundene i Forsker Grand Prix. Ti forskere får fire minutter hver til å engasjere publikum og dommere. De to beste går videre til den nasjonale finalen i Oslo 27. september.

Forskningsdagene i Bergen
Foto/ill.:
Forskningsdagene i Bergen

Hovedinnhold

Erik Knudsen ved Institutt for informasjons- og medievitenskap er én av ti kandidater i årets Forsker grand prix. Forberedelsene for deltakerne er godt i gang og finalen går av stabelen i kultursalen Mimes brønn på Høgskolen i Bergen, Kronstad.

Årets dommerpanel består av Gard Steiro (redaktør, Bergens Tidende), Christine Hope (sceneartist/komiker) og Edel Elvevoll (dekan, UiT). Programleder: Eli Kari Gjengedal.

- Jeg håper og tror at temaet mitt - mediedekningen av NAV - vil engasjere. Det er noe mange har et forhold til og formening om - selv de som ikke har hatt noe med NAV å gjøre sier Erik Knudsen.

Sentrale spørsmål han forsker på er om media har skylden for det negative inntrykket flere av oss har av NAV og om det er geografiske forskjeller i oppfatningen av NAV, og videre om dette har sammenheng med regionalavisenes dekning av NAV-saker.

Dette er spørsmål som stipendiat Erik Knudsen skal komme til bunns i med sin forskning på sammenhengen mellom mediedekningen av NAV og folks holdninger til etaten. På årets Forsker Grand Prix presenterer Knudsen de første resultatene fra en omfattende undersøkelse, og gir svar på det flere lurer på: var egentlig pressedekningen av NAV så negativ? Knudsen undersøker nærmere 2000 avisartikler og ser på hvordan papiraviser fra Vestlandet, Østlandet og Trøndelag har dekket NAV fra etaten ble etablert i 2006 og frem til NAV-reformen var ferdig i 2010. Avisundersøkelsen sammenligner han med meningsmålinger, der han undersøker om nordmenns inntrykk av NAV henger sammen med vinklingen i presseomtalen.

Jeg ser frem til å formidle forskningen min, men det blir nok en stor utfordring å formidle snart tre års forskning på fire minutter, avslutter Knudsen.

Forsker Grand Prix arrangeres onsdag 24. september kl. 19.00 på den nye Høgskolen i Bergen.