Hjem
AI ved Infomedia
I media

Bjørnar Tessem i DN: Kunstig intelligens er ikke menneske og driver ikke med tenking

"Det er uheldig at seriøse forskere formidler kunstig intelligens som menneskelignende og tilskriver systemene ulike gode og dårlige menneskelige egenskaper. Maskiner tenker faktisk ikke; de beregner", skriver Bjørnar Tessem i DagensNærlingsliv.

AI
Foto/ill.:
Adobe Stock

Hovedinnhold

I et innlegg publisert i Dagens Næringsliv kritiserer professor Bjørnar Tessem den vanlige tendensen blant ulike aktører til å antropomorfisere kunstig intelligens og tilskrive menneskelige egenskaper til systemer som ChatGPT. Han understreker betydningen av å skille mellom kunstig og menneskelig intelligens, og belyser de fundamentale forskjellene mellom de.

«ChatGPT imponerer, men den er altså ein regnemodell, muliggjort av kraftige datamaskiner og tilgang til store mengder med språkdata. Den lager tekster som kan se menneskelige ut, men de blir generert på en helt annen måte enn det som foregår i hodet når du snakker og skriver. Metaforen om at maskiner kan tenke, bidrar til å skape unødig uro. Det blir skapt et bilde av en skapning som er som oss, men likevel veldig fremmed, og dermed truende», skriver Tessem.

Du kan lese hele inlegget her.