Hjem
UiB innovasjon
UiB Innovasjonsfestival 2024

Suksess for første innovasjonsfestival ved UiB

Det var stor interesse for den første utgaven av UiB Innovasjonsfestival, 20. september. Viserektor Gottfried Greve håper arrangementet vil skape en ny giv for innovasjonskulturen ved UiB.

UiB Innovasjonsfestival 2024
Studentbedriften Urban Ocean fikk nylig tildelt én million kroner gjennom Innovasjon Norge sin STUD-ENT-ordning. Bedriften stilte på stand for å fortelle om sitt miljøarbeid som tar utgangspunkt i blåskjell og tare.
Foto/ill.:
Ole M. Kvamme, UiB

Hovedinnhold

Mange hadde funnet veien til UiB-bygget Nygårdsgaten 5, til den første utgaven av UiB Innovasjonsfestival fredag 20. september. Undertittelen til festivalen var "from research to change" - noe som viser til at selv om innovasjon er et bredt begrep som er relevant i alle fagmiljøer, er det en felles faktor at innovasjon gjerne skal føre til en samfunnsnyttig endring.

Arrangementet var også en del av Innovasjonsuken Opp - Vestlandets innovasjonsfestival, som varte fra 16.-22. september.

UiB Innovasjonsfestival 2024

Stor aktivitet i vrimleområdet på den første utgaven av UiB Innovasjonsfestival.

Foto/ill.:
Ole M. Kvamme, UiB

Initiativtaker og viserektor for innovasjon, satsinger og klynger ved UiB, Gottfried Greve, var fornøyd med en vellykket gjennomføring av et arrangement han håper vil bli en fast tradisjon på universitetet.

- Innovasjon er en veldig viktig oppgave for universitetet, og et av målene med denne dagen har vært å inspirere og styrke innovasjonskulturen ved UiB, sa Greve.

Han håper flere studenter og ansatte har blitt inspirert til å tenke nytt rundt hvordan deres egen forskning kan ha verdi også utenfor akademia:

- Jeg tror et slikt møtested på tvers av fagmiljøer, mellom studenter og ansatte, og mellom akademia og næringslivet, vil kunne bidra til å i enda større grad bringe ut kunnskapen fra UiB - til nytte for samfunnet. I tillegg er det positivt at de ulike fagmiljøene får en mulighet til å bli bedre kjent med samfunnet sine behov.

Alle fakulteter representert

Gjennom dagen fikk de fremmøtte servert en rekke smakebiter på hva innovasjon kan bety i ulike fagmiljøer, og alle fakulteter var representert på programmet. Blant annet fikk publikum noen glimt inn i bredden av innovasjonsbegrepet gjennom en innovasjonsstafett, hvor 8 forskere fikk 4 minutter hver til å presentere sine innovative konsepter og prosjekter.

UiB Innovasjonsfestival 2024

Professor Ignacio Herrera Anchustegui ved Det juridiske fakultet tok for seg tematikken “Oil and gas electrification through offshore wind: Legal Innovation trends” på fire minutter.

Foto/ill.:
Ole M. Kvamme, UiB
 

UiB Innovasjonsfestival 2024

Prodekan for forskning ved Det psykologiske fakultet, Karsten Specht, snakket om hvordan en idé oppstod i en kjeller på Nesttun og ble en global suksess for NordicNeuroLab. De utvikler og leverer utstyr til å undersøke hjerneaktivitet, og har nå levert utstyr til medisinske fasiliteter i mer enn 70 land.

Foto/ill.:
Ole M. Kvamme, UiB

På et stort vrimleområde med 20 stands, kunne de fremmøtte blant annet utforske spennende innovasjoner, få gode råd om alt fra CV til hvordan søke patent, eller benytte anledningen til å bli kjent med andre nytenkende studenter, ansatte og bedrifter.

UiB Innovasjonsfestival 2024

På standen til forskningsgruppen Styrt vevsbygging og regenerasjon, ved Institutt for klinisk odontologi, kunne man lære om en ny 3D-printer for benregenerering.

Foto/ill.:
Eivind Senneset

UiB Innovasjonsfestival 2024

Utstillingen The Road Ahead fikk mye oppmerksomhet. Det er en del av forskningsprosjektet «Exit Earth», ledet av professor Ashley Booth og førsteamanuensis Bente Irminger ved Fakultet for kunst, musikk og design.

Foto/ill.:
Ole M. Kvamme, UiB

Keynote-taler for dagen var Dr. Emma Salgård Cunha ved University of Cambridge. Hun holdt et inspirerende foredrag om sine erfaringer med å bygge en kultur for innovasjon innen humaniora og samfunnsfag med "impact" i fokus, på Cambridge Enterprise, University of Cambridge. 

UiB Innovasjonsfestival 2024

Dr. Emma Salgård Cunha ved University of Cambridge.

Foto/ill.:
Eivind Senneset

Videre var det seks parallelle sesjoner, om alt fra studentinovasjon til KI-prompting.

UiB Innovasjonsfestival 2024

Viserektor Gottfried Greve deltok på innovasjonspilotene Stine Lines og Johannes Helleve sin mini-design sprint - et innovasjonsverktøy for raskt å skape og teste nye løsninger. Greve er her på gruppe med Emilie Tryggan, Åshild Løvstakken og Cecilie Nordbotten.

Foto/ill.:
Ole M. Kvamme, UiB

UiB Innovasjonsfestival 2024

Var Oppenheimer en ansvarlig forsker eller ikke? Det var utgangspunktet for en sesjon om ansvarlig forskning og innovasjon, ved Anne Blanchard, Senter for vitenskapsteori.

Foto/ill.:
Ole M. Kvamme, UiB

Det var også invitert til en panelsamtale om den grønne omstillingen og UiB sin rolle i regionen. Et viktig poeng her var hvordan man best kan få den store bredden av forskningsbasert kunnkap på universitetet ut i samfunnet; blant annet ved å utnytte gode eksisterende møteplasser, og å se etter nye typer samarbeid, mellom næringslivet, forskere og studenter.

UiB Innovasjonsfestival 2024

Panelsamtale mellom Einar Vaage ved Greenspot Mongstad, Bjarte Fagerås ved GCE Ocean Technology, Heidi Synnøve Gaustad ved Grøn Region Vestland, Innovasjon Norge, og viserektor Gottfried Greve, Samtalen ble moderert av Håvard Haarstad, leder for Senter for klima- og energiomstilling (CET) ved UiB.

Foto/ill.:
Eivind Senneset

På slutten av dagen var det offisiell utdeling av stipendet UiB idé, som i år ble delt ut for fjerde gang. Både ansatte og studenter kan søke stipendet, som gir studenter og forskere ved UiB muligheten til å ta sine innovative ideer til neste nivå. 

Vinnerne av UiB idé i år var:

Studenter:

  • Ny ekstern defibrillator. Mads Malm Svenningsson; veileder Vegard Tuseth. Klinisk institutt 2, Det medisinske fakultet
  • Kasi – en kasuistikkapp for medisinstudenter. Erlend Thue, Jesper Andreas Viste, Gard Andreas Svendal, Jonas Hodneland Sundfjord og Trond August Flåtas; veileder Harald Gotten Wiker. Klinisk institutt 2, Det medisinske fakultet
  • Autonome seil for optimal utnyttelse av vind. Tom Gjerdevik Lepsøe, Viljar Helgestad Gjerde, Victor Heldal Stien, Hoa Thi Nguyen; veileder Bruno Antonio Roccia. Geofysisk institutt, Det matematisk-naturvitenskaplige fakultet
  • Lappe: Plattform for klesreparasjon gjennom et nettverk av hobby-syere. August Aulie Arnesen, Emilie Hemsett, Ingvild Stensland, Momina Naz Majid, Leonita Brandal, Tale Torkildsen; veileder Thomas Ågotnes. Design, Fakultet for kunst, musikk og design/Institutt for informasjons- og medievitenskap, Det samfunnsvitenskapelige fakultet
  • Verti – Norges første kommersielt utviklede akvaponi. Ryan Day, Erlend Helle Nordberg; veileder Sigurd Handeland. Institutt for biovitenskap, Det matematisk-naturvitenskaplige fakultet

Ansatte:

  • Space weather preparedness for power grid operators. Spencer Mark Hatch. Institutt for fysikk og teknologi, Det matematisk-naturvitenskaplige fakultet
  • “Mine Medisiner” – digital applikasjon for smarttelefon. Arvid Rongve, Astrid Bjørke Jenssen, Mads Malm Svenningsson. Klinisk institutt 1, Det medisinske fakultet
  • AI-Powered Grading, Assessment & Feedback Tool. Olav Tenstad. Institutt for biomedisin, Det medisinske fakultet

Prodekan for forskning og innovasjon ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Øyvind Frette, var leder for programkomiteen for det første utgaven av UiB Innovasjonsfestival. Frette er glad for at det var god deltakelse og godt engasjement rundt dagen. 

- Jeg håper og tror at de fremmøtte kunne dra hjem med nye innsikter og ny inspirasjon, sier han.  

 

UiB Innovasjonsfestival 2024

En rekke av årets UiB idé-vinnere deltok på UiB Innovasjonsfestival. De ble gratulert av viserektor for innovasjon, satsinger og klynger ved UiB, Gottfried Greve (til høyre i bildet).

Foto/ill.:
Eivind Senneset