Hjem

IT-avdelingen

Driftsmelding

Omstart av pc-er i forbindelse med virusangrep

Det alvorlige virusangrepet "Wannacry" har gjort det nødvendig med tvungen omstart av noen pc-er. Dette gjelder pc-er som ikke har fått de siste sikkerhetsoppdateringene. Det inkluderer også noen spesialoppsatte pc-er som normalt er unntatt fra automatisk oppdatering.

I løpet av det siste døgnet har det vært mange og store medieoppslag rundt det verdensomspennende virusangrepet ("WannaCry") som har rammet institusjoner i over 100 land. Skadevaren (viruset) utnytter en kjent feil i Windows og får tilgang til pc via denne.

 

Mottiltaket er å sørge for at pc-en har installert alle sikkerhetsoppdateringene som distribueres av Microsoft. De fleste pc-ene ved UiB som driftes av IT-avdelingen er oppdatert og sikre.

 

Unntaket er pc-er som ikke skal ha avbrudd fordi det kjøres forsøk, beregningsoppgaver etc. På grunn av omfanget og alvorlighetsgraden i dette angrepet har vi vært nødt til å tvinge inn oppdateringen også på disse. Dette betyr at pc-ene har fått en tvungen omstart noe som kan bety at pågående oppgaver er terminert. Vi beklager dette men ber om forståelse for dette tiltaket.

 

Du kan lese mer om viruset hos Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS)