Hjem
Det juridiske fakultet
ONE OCEAN EXPEDITION

Skal undervise på seilende universitet

Postdoktor Joanna Siekiera ved Det juridiske fakultet skal undervise i internasjonal havrett som angår mikrostatene i Stillehavet. Undervisningen foregår ombord på Statsraad Lehmkuhl, midt i området som undervisningen tar for seg.

Joanna Siekiera
Postdoktor Joanna Siekiera ved Det juridiske fakultet skal undervise i havrett på Statsraad Lehmkuhl i Stillehavet.
Foto/ill.:
Colourbox/UiB.

Hovedinnhold

Hva er bakgrunnen for at du blir med på One Ocean Expedition?

Jeg har spesialisert meg på Stillehavet i over 12 år. Som internasjonal jurist, fokuserer jeg hovedsakelig på de rettslige og politiske samarbeidene mellom Stillehavets mikrostater, men også på sikkerhetsaspektet og klimautfordringene som angår dette unike maritime området. Jeg tok doktorgradsstudiene mine ved Faculty of Law, Victoria University of Wellington, New Zealand. Det meste av min forskning, mine bokutgivelser, artikler, stipender og forelesninger knytter seg til Stillehavet.

Hvilken etappe skal du være med på?

Jeg skal undervise i juridiske temaer i juli og august, fra Fiji, via Salomonøyene, til Palau. Dekan Karl Harald Søvig inviterte meg til å bli med på etappen etter konsultasjoner med professor Edvard Hviding, som leder Bergen Pacific Studies Research Group, hvor jeg deltar med mitt postoktorprosjekt.

Hva er din rolle under seilasen?

Jeg er veldig glad i å undevise og er spent på å undervise om juridiske problemstillinger til studentene ombord, både sivile og militære. Kun et fåtall av studentene ombord har kjennskap til rettslære. Havrett, stillehavsrett og de rettslige konsekvensene som den forventede havstigingen får, er ukjent for de fleste som deltar.

På hvilke måter tror du at undervisning under seilasen i Stillehavet skiller seg fra vanlig klasseromsundervisning?

Den største fordelen på dette seilende universitetet er muligheten til å undervise ute i praksis, og ikke bare ut fra tematikker hentet fra bøker og konvensjoner. Ettersom vi skal seile gjennom ulike maritime territorier, så vil studentene oppleve selv og forstå bedre hva vi mener med ekslusive økonomiske soner, krympende territorier og regionalt samarbeid for å takle havstigning.

I forhold til min ekspertise på Stillehavet, så er det også viktig å vise studentene de særegne formene for regionalisme, som er forskjellig fra det vi kjenner til hjemmefra, om det så er EU eller andre regionale grupperinger. Vi har også studenter fra forskjellige land med på turen. Øystatene i Stillehavet har utviklet en helt særegen form for diplomati (stillehavsdiplomati), som mine kolleger i sosialantropologi vil undervise mer om. Min oppgave er å arbeide med denne tematikken med utgangspunkt i internasjonal rett og rettskultur.

Hva tenker du om at det er fem jusstudenter med på turen?

Vi håper å få studenter fra forskjellige fakultet, med ulik bagrunn og interesser. Det er ikke bare oss forelesere som skal undervise. Statsraad Lemkuhl-mannskapet og studentene selv skal undervise hverandre. Dette er den mest unike undervisningserfaringen jeg har vært med på så langt i min karriere.  

Når reiser du og når kommer du tilbake?

Jeg møter teamet i Fiji, en uke før vi reiser til sjøs, rundt midten av juli. Returdatoen er ikke gitt ennå. På grunn av mulig oppblomstring av covid og småskala infrastruktur i Stillehavet, så er det vanskelig å gi en eksakt returdato.

Hva gleder du deg mest til?

Jeg er sværet glad for at jeg skal representere min arbeidsgiver, UiB. Alle jeg kjenner er misunnelige og sier at ønkset å kunne gjøre det samme. Dette er en unik mulighet for meg og en berikelse. Det er en mulighet til å lære av andres måte å se verden på, og sårbarheten som gjør oss menneskelige. I tillegg vil min deltakelse i One Ocean Expedition hjelpe meg til å utvikle meg selv som advokat, forsker og kvinne. Det ser jeg frem til. 

Er det noe annet du har lyst til å si om turen?

Vennligst sjekk oppdateringene fra vårt seilende universitet, One Ocean Expedition, og bli student neste år.