Hjem
Det juridiske fakultet
semesterstart

Rekordmange internasjonale studenter

Marc Scheu fra Tyskland valgte utveksling til Norge fremfor Spania, for han er ikke så glad i varme. Det er imidlertid overraskende mye sol her, hevder han, men klager ikke.

Hovedinnhold

Mer enn hundre studenter fra hele verden har gjort som Marc, og valgt å studere jus i Bergen for inneværende semester. Aldri før har det vært så mange internasjonale studenter blant jusstudentene i Bergen.

– Dette er veldig gode nyheter, sier dekan ved Det juridiske fakultet, Asbjørn Strandbakken.

– Å utvikle og øke samarbeidet med juridiske fakulteter over hele verden er noe vi prioriterer høyt, og vi jobber hele tiden med å forbedre kursporteføljen som tilbys internasjonale studenter, sier han.

Fakultetets mest internasjonalt orienterte vitenskapelige er ansvarlige for undervisningen av disse kursene. Også spesialister innen sine fagfelt fra anerkjente universiteter i utlandet er involvert, og kommer fra land som Tyskland, Australia og USA.

Gøy og nye perspektiver

– Jeg liker virkelig det komparative perspektivet på en del av kursene her, sier 21 år gamle Marc, og er enda en grunn til at han valgte å studere i Bergen. Men naturen er like viktig; fjellene, fjordene, og muligheten til å gå fjellturer. Og sist men ikke minst, han er her for å ha det gøy.

Australske Justin Lie (23) er enig, særlig når det gjelder å ha det gøy. Selv har han valgt Energy Law som et av sine kurs dette semesteret. Der brukes norsk lov som illustrasjon, men har i tillegg en betydelig komparativ del så vel som internasjonalt fokus.

– Studenter som velger å studere i utlandet gjør et godt valg, sier dekan Strandbakken. Det gir dem kunnskap om forskjellige rettssystemer og de lærer å se juridiske problemstillinger fra andre perspektiver. Det gir også tilgang til fag som ikke er tilgjengelige på deres hjemmeuniversiteter, og uvurderlig erfaring med å bo og studere i en annen kultur.

Å forstå andre bidrar til å forstå deg selv

– Å forstå hvordan nordmenn ser på loven, gir studentene et speil til å forstå sin egen rettskultur. De vil begynne å se ting fra et annet perspektiv, sier professor Jørn Øyrehagen Sunde.

Sunde tilbyr alle de internasjonale studentene et introduksjonskurs kalt "Exploring the Norwegian Legal Culture".

Det er ikke tvil om at den økende globalisering genererer et behov for å avklare forholdet mellom lokale nasjonale domstoler og regler for internasjonale og regionale organer. Det er av stor verdi å oppleve andre rettslige synspunkter og problemløsende metoder.

Bedre språkkunnskaper

Mens australske Justin vil delta på kurs i norsk språk, er noen av de andre studentene mer opptatt av å forbedre engelskkunnskapene.

Pilar Tiellado (23) fra Granada deler kjøkken med en fransk jente, noe hun håper vil bidra til at hun blir bedre i engelsk. Vel klar over at det letteste ville være å mingle med den relativt store gruppen spanske studenter her, vil hun gjøre et forsøk på å møte mennesker fra en rekke andre land.

- Norske folk er så høflige, sier Pilar. Selvfølgelig er det høflige mennesker i Spania også, men her ser det ut til at det er normen, legger hun til.

- Vi er så overrasket over at selv gamle mennesker snakker bra engelsk her, utbryter Martin Slampa (21) og Olga Henčlovà (22), begge fra Tsjekkia. Absolutt alle snakker engelsk, selv folk i matbutikken. Dette vil gjøre oppholdet vårt så mye enklere, sier de, ganske lettet over fakta.

Martin besøkte Norge for første gang på en sommerferie. Han likte landet så godt at han ønsket å komme tilbake, og kjæresten hans Olga ble mer enn gjerne med. Sammen planlegger de å reise ganske mye i tillegg til å studere dette semesteret.

Summa summarum

104 studenter fra 57 forskjellige universiteter i ulike 18 land. Felles for dem alle: De er her for å lære mer jus, få nye perspektiver, møte nye mennesker, forbedre språkkunnskapene, vandre i fjellene, reise rundt omkring, unnslippe varme, oppleve heftig regn, og selvfølgelig for å ha det gøy.