Det juridiske fakultet

120 nye internasjonale studenter til Det juridiske fakultet

Helene Feldner og Svenja Gutsche er to av ca. 120 nye internasjonale studenter som startet et utvekslingsopphold på Det juridiske fakultet dette semesteret.

Svenja og Helene
Svenja fra Tyskland og Helene fra Østerrike.
Foto/ill.:
Veronica Ljosheim

Hovedinnhold

Helene fra Østerrike og Svenja fra Tyskland ankom Bergen tidligere denne måneden. Jentene hadde visst en stund at de ville studere i Skandinavia, mye på grunn av utvalget engelske forelesninger de skandinaviske universitetene tilbyr.

- For meg stod det mellom Oslo og Bergen. Jeg valgte Bergen fordi byen er mindre enn Oslo; jeg tenkte at det ville gjøre det lettere å oppnå sosial kontakt og å unngå å gå meg bort, ler Svenja. - Jeg kom også på grunn av landskapet og naturen. Og jeg liker den skandinaviske arkitekturen og stilen! forteller hun.

- Ja, husene i tre og forskjellige farger er fine, sier Helene. – Bergen er en veldig fin by. Den er mindre enn byen jeg kommer fra, men har likevel en bra størrelse. Jeg liker å være nært sjøen, og jeg liker at du kan se den overalt. Sammen med fjellene utgjør det en god kombinasjon! Været må jeg derimot vende meg til, smiler hun.

En intens introduksjonsuke

Forrige uke var de fleste nye internasjonale studentene opptatt med introduksjonsprogrammet og fadderuken. I introduksjonsprogrammet 7.–12. august ble studentene introdusert for forskjellige aspekter av det å være student i Bergen og Norge gjennom praktisk informasjon og underholdende forelesninger. På kvelden tok fadderuken over.

- Forrige uke var veldig intens, sier Helene. Det har vært informativt og godt organisert, og også veldig inkluderende. Jeg var med på nesten alle arrangementene i fadderuken. Fadderne var veldig hjelpsomme – det likte jeg! De legger ned mye energi og arbeid i det.

Ønsker nye perspektiver

Helene skal være i Bergen ett semester og Svenja ett år. De har store forventninger til oppholdet i Norge.

- Jeg tror det vil bli mange aktiviteter utendørs. Jeg har lyst å gå mye på tur, i alle fall er det noe jeg planlegger! Jeg ønsker å finne venner her, men jeg ønsker også å få nye perspektiver i studiene mine, fra andre synsvinkler enn jeg får fra hjemlandet mitt, sier Helene.

- Å få nye perspektiver i studiene er viktig for meg også, sier Svenja. – Jeg har lyst til å møte mange nye mennesker fra mange ulike land for å få den internasjonale følelsen. Og jeg har lyst til å gjøre ting jeg aldri har gjort før – for å åpne horisonten min! smiler hun.

Et uformelt miljø

Svenja og Helene har et godt inntrykk av universitetet og fakultetet så langt, og forteller at det er annerledes enn hva de er vant med hjemme.

- Universitetet virker veldig åpent og inkluderende for alle studenter. Standarden er høy, og professorene og personalet er veldig vennlige. De inviterer oss til å stille spørsmål, noe jeg ikke er vant med! sier Helene. – I Østerrike er det mer respekt for professorene, og studentene er mer «redd» for å kontakte dem, forklarer hun.

- Det er det samme i Tyskland, sier Svenja. Her er det veldig uformelt. Jeg tror det vil gjøre det lettere å få kontakt med de akademisk ansatte for å få hjelp!

Hjelpsomme nordmenn

Før Helene og Svenja kom til Norge, ble de fortalt at nordmenn var kalde og lite vennlige. Det ble de også fortalt på en av de første introduksjonsforelesningene på Universitetet i Bergen. De to jentene kjenner seg ikke igjen.

- Jeg har opplevd det stikk motsatte! De er vennlige og hjelpsomme! Hvis jeg står med et kart i hånden, kommer det noen og spør om jeg trenger hjelp. De er litt tilbaketrukne, men ikke så kalde som jeg hadde forventet. De virker sporty og aktive! mener Helene.

- Jeg har det samme inntrykket – de er vennlige og hjelpsomme! En dag jeg stod med et kart, var det til og med en person på sykkel som stoppet og spurte om jeg trengte hjelp! forteller Svenja imponert.