Det juridiske fakultet

Godt oppmøte på internasjonal dag

15. januar var det internasjonal dag på Det juridiske fakultet. Representanter fra 30 universiteter i Europa, USA og Australia møtte reiselystne studenter.

Victoria Vikstøl
Victoria Vikstøl besøkte internasjonal dag for å få vite mer om stedene hun kan dra på utveksling til.
Foto/ill.:
Veronica Ljosheim

Hovedinnhold

– Jeg er litt hjemmekjær, så jeg tenkte først på Danmark. Det utvidet seg etter hvert til Skottland og Storbritannia, og nå har jeg vært og sett på Australia, smiler Victoria Vikstøl.

Victoria er student på 4. studieår og er en av mange studenter som har møtt opp på internasjonal dag. Hun vurderer sterkt å reise på utveksling til høsten.

– Det blir stadig påpekt at jussen blir mer og mer internasjonal, og jeg ønsker å få innblikk i andre lands rettssystemer.  Dagen i dag har vært veldig informativ. Jeg har ikke blitt klokere, men har i stedet fått enda flere valg, sier hun og ler.

For Victoria er fag viktigere enn sted når hun vurderer hvor hun vil studere. Hun ønsker å reise til et sted som tilbyr Criminal Law eller Human Rights.

– Jeg har snakket med de internasjonale koordinatorene på fakultetet og med flere av universitetene som står her. Det er greit å få snakket med dem i person og ikke bare høre en presentasjon av universitetet, sier hun.

Nesten halvparten reiser på utveksling

Victoria er langt fra alene om å ville dra på utveksling. Nesten halvparten av jusstudentene tar ett eller to semestre i utlandet. Ingen andre fakulteter ved UiB sender ut en like stor andel studenter.

– En av fakultetets strategier er å prioritere internasjonalisering, og vi er heldige som har gode ressurser som gjør at vi kan informere godt til våre studenter og følge dem opp. Vi ser at det gir resultater, forteller Nathalie Gaulier, internasjonal koordinator ved fakultetet.

Dette er 7. året det blir arrangert internasjonal uke ved Det juridiske fakultet. Uken består av en dag med praktisk informasjon til studenter som kan tenke seg et utvekslingsopphold, og en internasjonal dag med besøk av samarbeidspartnere fra hele verden.

– I dag var 30 samarbeidsuniversiteter representerte på stands. Det gir studentene en mulighet til å bli kjent med universitetene, og det er en god anledning for oss til å opprettholde den gode kontakten vi har med våre partnere. Vi får diskutert eksisterende avtaler, og bli kjent med dem vi ikke har truffet før, sier Nathalie.

Til sammen har fakultetet 130 ulike avtaler med 118 universiteter. I 2014/2015 er 136 jusstudenter på utveksling. Samtidig har fakultetet tatt i mot 160 utenlandske studenter som har lagt sitt utvekslingsopphold til Bergen.

– Å reise på utveksling er en unik opplevelse. Studentene blir mer selvstendige, og de viser at de kan takle utfordringer og tilpasse seg nye omgivelser. De vil treffe folk fra mange ulike kulturer som vil gi dem nye perspektiver, og de vil bli kjent med et nytt rettssystem og kanskje lære et nytt språk. Hvis de har mulighet til det, hvorfor skal de ikke gjøre det? spør Nathalie.

Tre universiteter om hvorfor du bør studere hos dem:

Professor Andrea Biondi, King’s College London

– Vi tilbyr LLM-grader innenfor mange ulike områder, og vi har en lang tradisjon for samarbeid med utenlandske universiteter. King’s College kan virkelig sies å være et internasjonalt juss-universitet. Vi har ansatte og studenter fra hele verden med ulike bakgrunner. Hvis du kommer til oss får du bo midt i hovedstaden for rettsvitenskap, London, og du vil få en unik opplevelse. Du vil få et år full av opplevelser, både med studiene og på fritiden. Jeg har alltid studenter fra Bergen på kursene mine, og de er veldig fornøyde med å være her, sier Andrea.

Véronique Legrand, Université de Caen

– Vi ønsker oss veldig gjerne noen studenter fra Bergen. Vi har ingen norske studenter nå, og det er nok på grunn av at studentene blir skremt av språket. Vi jobber med den biten, og ting vil forandre seg. Vi holder på med en engelsk linje for utenlandske studenter som forhåpentligvis er klar til 2016. I dag har vi bare noen få kurs på engelsk, men vil tilbyr et intensivt franskkurs på sommeren slik at studenter kan følge kursene på fransk. Mange studenter er redde for å ikke klare det, men min er erfaring er at det går bra med de fleste. Vi har studenter fra Tyskland, Belgia, Russland, Spania, Polen og flere andre land, og det er mange som ikke snakker fransk før de kommer. Hvis du velger å gjøre det, vil du kunne tre språk når du kommer hjem: norsk, engelsk og fransk. Og det er jo ikke dumt! De fleste studentene som kommer hit ønsker å jobbe, og det er veldig lett å få seg en studentjobb. Da møter man andre mennesker og får øvd seg på fransk, i tillegg til å få en inntekt. Livet i Frankrike er billig sammenlignet med Norge. Frankrike er ca. tre ganger så billig, forteller Véronique.

Khary D. Hornsby, University of Minnesota Law School

– De juridiske fakultetene i Bergen og Minnesota kjenner hverandre godt. Dekan Asbjørn Strandbakken har besøkt oss flere ganger. Universitetet er rangert blant de ti prosent beste juss-universitetene i USA. Det er et gradsprogram du tar her (LLM), så du vil få en mastergrad ved å delta i programmet vårt. Studenter synes det er spennende at de kan få en mastergrad i rettsvitenskap fra et av de beste juss-universitetene i USA. I tillegg kan du bli kvalifisert som jurist i USA, slik at du faktisk kan praktisere juss her i ettertid. Universitetet i Minnesota ligger i tvillingbyene Minneapolis og St. Paul. Minnesota er den sunneste staten i USA, og vi har det beste offentlige parksystemet. Det bor 3,5 millioner mennesker her, så vi har alle mulighetene til en storby, samtidig som vi har energien til en liten by. Og så har vi det største kjøpesenteret i USA, ler Khary.