Hjem
Klinisk institutt 1
FORSKNING | KOSTHOLD

Fisk er medisin

Laks, sild og sei inneholder ikke bare sunne fettsyrer. Fisk har også sunne proteiner som motvirker høyt blodsukker, kolesterol og hjerte-karsykdommer.

Laks
Proteiner fra fisk gir ikke bare energi og næring. De kan også inneholde bestemte aminosyrer som virker som medisin.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

”Din mat er din medisin”, skal Hippokrates ha sagt for to og et halvt tusen år siden. Ernæringsforskning fra Universitetet i Bergen viser at legekunstens far kanskje var inne på noe. Fisk har flere gunstige helseeffekter, viser ny forskning knyttet til Senter for ernæring.

– En daglig dose fisk kan redusere blodsukker kolesterol og dermed faren for hjerte og karsykdommer, selv om man ikke legger fra seg andre dårlige matvaner, sier forsker Oddrun Anita Gudbrandsen ved Klinisk institutt 1, Universitetet i Bergen.  

– Ofte har overvektige personer problemer høyt blodsukker og kolesterol. Å spise fisk kan være spesielt gunstig for dem, sier Gudbrandsen.

Helbredende proteiner

Gudbrandsen leder Proteingruppa, ved Senter for ernæring. Teamet hennes forsker på hvilke helsegevinster fiskens proteiner har. Fisken har nemlig ikke bare sunt fett, men også sunne proteiner. Det viser seg at det kan være store forskjeller mellom ulike typer proteiner i mat når det gjelder helseeffekt.

Små proteiner, såkalte peptider (se faktaboks), kan påvirke alt fra veksten av kreftceller til betennelsesprosesser. Forskere har allerede identifisert flere peptid-typer som ser ut til å ha gunstige helseeffekter, fra laboratorieforsøk og dyreforsøk. Det er særlig effekter på blodtrykksregulering, kolesterol og kreft som er studert.

– Det er spennende å tenke på at mat eller komponenter fra mat kanskje i fremtiden kan brukes til behandling eller hindre utviklingen sykdommer, sier Gudbrandsen.

Kan bli milliardindustri

Universitetet i Bergen er i front når det gjelder utprøving av helseeffekten av marine proteiner. I samarbeid med fiskeri- og havbruksnæringen i regionen utvikles kompetanse for å optimalisere produksjonen av proteiner og peptider fra fisk og andre marine organismer.

I fremtiden kan kanskje proteinpiller fra fisk forebygge sykdommer eller brukes som medisin. Foredling av fiskeproteiner og produksjon av skreddersydde peptider eller proteiner rettet mot bestemte lidelser kan  bli en milliardindustri, på linje med omega-3- kapsler, tror Gudbrandsen.

– I løpet av de nærmeste årene skal vi lære mye om proteiner kan påvirke risikofaktorer for hjertekar-sykdom, diabetes og muskelsvinn. I tillegg vil vi finne ut hvilke peptider som er de beste for å øke muskelmasse og styrke.

– Det blir spennende å se hva forskere og industripartnere kan klare gjennom gode samarbeidsprosjekter i fremtiden, sier Oddrun Anita Gudbrandsen.