Hjem
Klinisk institutt 1

Reisebrev fra Hans Flaatten i Hong Kong

De fleste som tar ut forskningstermin velger nok Europa eller ”Vesterled”, så her er en reisebeskrivelse fra en som dro motsatt vei, til ”Far East” nærmere bestemt Hong Kong.

Hans Flaatten og datter i Hong Kongs natur
Hans Flaatten og datter i Hong Kongs natur
Foto/ill.:
privat

Hovedinnhold

Nå var heller ikke mitt primære mål å arbeide med mine forskningsprosjekt, men å fordype meg i "education and training" sammen med en gruppe ved  The Chinese University of Hong Kong (CUHK). Jeg har i flere år samarbeidet med denne gruppen i utvikling av "post-graduate training courses" innen intensivmedisin og ”graduate training” i skuttmedisin. Universitetene i Hong Kong er i skarp konkurranse med hverandre og med Signapore/Japan mtp rangering som beste universitet i Asia. I 2012 kom CUHK på 124 plass i Times World University ranking hvor UiB var på 201-225 plass ( for de som er opptatt av dette).

Klinisk arbeid

Min arbeidstid er 50 % akademisk og 50% klinisk noe jeg hadde ytret ønske om. Klinisk arbeide er på intensivavdelingen ved Prince of Wales Hospital i Sha Tin, et 1600 sengers Universitetssykehus under CUHK, og med en 30 sengers intensivenhet. Klinisk arbeide ble den største utfordringen før vi dro: å få midlertidig godkjenning som lege i Hong Kong. Kvalifikasjoner var det minste problemet, men attester for at jeg ikke hadde  vært dømt for "medical malpractice" var verre. Det holdt ikke med utskrifter fra Politi, fylkeslege mm, dette skulle gå helt tilbake til 1977 da jeg var i ”turnus” og hvor det knapt var noen slik registrering i Norge. Og så var det alle Notarius Publicus godkjente attester av dokumenter fra eksamener til giftemål og fødselsattester, med godkjent engelsk/kantonesisk oversettelse. Så vi gjorde oss mange erfaringer om hva som ikke fungerte etterhvert. Prosessen tok da også ca. 8 måneder. Hvis noen skal jobbe i Hong Kong, bare ta kontakt om detaljer!

Undervisning

En av mine hovedinteresser de siste år har vært utdanning, så vel på spesialistnivå som for medisinske studenter. Derav mitt tydelige engasjement i forbindelse med den nye studieplanen i Bergen. Ved CUHK har gruppen jeg har samarbeidet med kommet langt i å tilrettelegge det de kaller "blended learning", på norsk blandet eller variert læring, for medisinske studenter. Med dette inkluderer de web-basert læring og undervisning og trening i smågrupper. I mindre og mindre grad brukes formelle forelesninger slik vi er vant med i Bergen. Forelesningene foreligger elektronisk på web-ressursen slik at studentene kan se gjennom når de ønsker, til dette bruker de programmet Camtasia, som også er tilgjengelig fra UiB. På web er også lenker til andre ressurser som artikler, videoer, billedsamlinger, Quiz (MCQ) e.l. som det er meningen studentene skal ha gjennomgått før gruppeundervisning. All aktivitet på web logges med dato og tid, slik at lærere kan følge med at de gjør ”leksene”. Kun de som har brukt tid og besvart oppgaver tilfredsstillende får delta i påfølgende gruppeundervisning,  som blir det personlige møtested med lærere. Slik sett kan "face to face" undervisning bli mer problem- og ferdighetsbasert, og ikke dosering av teori.

Vi holder på med et liknende prosjekt i akuttmedisin ved UiB, gjennomgående for hele studiet fra 1-6 år. En forutsetning for å drive slik undervisning er gode IKT system som er noe mer enn e-delivery plattform. Dessverre ser det ut til at vårt nye e-læringssystem heller blir en variant av e-delivery enn e-læring ved UiB. Ved CUHK brukes Moodle (www.moodle.org), noe jeg gjerne skulle sett brukt også ved vårt fakultet (UiB har det faktisk nå på anmodning installert en versjon på en server som vi tester ut).

Opplevelser av Hong Kong

Det å bo i Hong Kong en stor opplevelse i seg selv. Engelsk er ett av tre offisielle språk, sammen med Kantonesisk og Mandarin. De fleste (unntatt drosjesjåfører) forstår godt engelsk, og på Sykehuset/Universitetet er engelsk arbeidsspråket som også brukes i all dokumentasjon. Det er mye arvegods etter den engelske perioden, og mange personer fra Europa/Amerika/Australia bor her fast. Bortsett fra priser på personbiler og boligpriser som får selv Aker brygge til å virke billig, er det billig å leve her. Spesielt er jeg imponert over det høyeffektive Metrosystemet som koster rundt fire kroner for en tur. Det er derfor lite behov for bil; buss og ferge transporterer en greit til mer avsidesliggende områder, som er en av Hong Kongs store overraskelser.

De fleste oppfatter nok Hong Kong som en storby, og det er den. De fleste har sett bilder fra HK havn med den kjente HK skyline. Men faktisk er nesten 50% av Hong Kong nasjonalpark, med mye urørt natur. Hong Kongs høyeste "fjell" rager ca. 950 moh, og flere andre er fra 7-900 moh. Det finnes utallige turstier (trails), og de tre mest kjente er MacLehouse trail (120 km), Wilson trail (100 km) og HK trail (80 km). Disse kan gås etappevis (eller samlet for den riktig spreke) og gir fantastisk oversikt over HK topografi og dyreliv.  Hong Kong har også en lang kystlinje, med mange øyer og halvøyer. Her finnes flotte strender, og på de mer avsidesliggende er vannet av god kvalitet. Ofte må man gå litt for å komme dit, men det er verdt strevet. Strendene kunne være fra hvilken som helst sydhavsøy. Bildet vedlagt lyver ikke, det er faktisk så bra!

Hva med klima her? Det er subtropisk med høy luftfuktighet og temperatur opp til 33 grader i juli og august. Da er det for varmt for meg i alle fall å gå mer enn et par timer på tur (og selv det var i overkant). Det regner også så det rekker i denne perioden, bøtter ned , hvor en blir våt uansett regnbeskyttelse eller ikke! Ut over høsten faller temperaturen, og vi merker tydelig at det ikke lenger er varmere ute enn inne i boligen. Alle sier oktober-desember er den beste klimamessig, så det ser vi frem til.

Skal familien være med er det viktig at de har sin egen agenda, så vår 12 år gamle datter startet i grade 7 på en internasjonal privat skole, og min bedre halvdel, Jone, utvikler et samarbeide med forskere på Dep. of Gynaecology, CUHK.

Ellers er vi jo i ( (eller svært nær) verdens største land, Kina, og vi har brukt litt fritid til å oppleve dette veldige landet. På godt og vondt vil Kina nok spille en større og større internasjonal rolle, og kunnskap om landet kan være godt å ha med seg. Spesielt en tur til Shangri-La i Yunnan provinsen (vest i Kina) ble topp-punktet fra reisene våre.

Hans Flaatten er professor II og seksjonsleder ved Seksjon for anestesiologi og intensivmedisin ved Klinisk Institutt 1 (K1). Oppholdet startet i august i år, og avsluttes i januar 2014.