Hjem

Klinisk institutt 1

En lærebok blir til

For tre år siden ble tre skandinaviske venner, alle med litt over gjennomsnittlig interesse for problemstillinger omkring brudd i håndleddet og tilhørende herligheter, enige om å møtes en helg i København for å diskutere et mulig skandinavisk bokprosjekt.

52 forfattere har skrevet 47 kapitler om de 3 hyppigst skadde centimetrene av menneskekroppen.

Når bestemte dere å sette alt igang?

Vi tre, meg selv, Tommy Lindau og Per Hølmer, møttes i København i januar 2012 med hodene fulle av ideer og entusiasme,- det hele krydret med god dansk mat og drikke.

Vi tok mål av oss til å skrive om "alle sider" ved denne vanligste av alle bruddskader innen Ortopedisk kirurgi. Og i løpet av helgen ble overskriftene til 47 kapitler om denne tematikken printet ut. Mulige forfatternavn, basert på tidligere vist interesse for akkurat dette del-tema, ble notert på blokken. Det følgende året ble det utvist stor kontakt mellom disse mulige forfatterne og oss tre redaktørene. Så da høsten gikk mot vinter, var 90% av forfatterlisten i boks og nødvendige justeringer gjort for å tilpasses til forfatternes ønsker.

Og så skulle dere finne forlag?

Vi kontaktet først nasjonale og nordiske forlag, og noen mindre britiske, uten hell. Så tenkte jeg: hvorfor ikke prøve i motsatt ende, gå helt til topps. Og da fikk vi hyggelige og entusiastiske tilbakemeldinger fra Springer, toppen av toppen innen kliniske forlag. Vi møttes til et nytt arbeidsmøte, der vi utvidet konseptet fra en nordisk bok til en international fagbok. Med et slikt stjerneforlag som oppdragsgiver øket også ambisjonsnivået for oss tre redaktørene som nå engasjerte en profesjonell italiensk medisinsk illustratør. Vi knyttet også til oss et titalls internasjonalt kjente forfattere i tillegg til de nordiske.

Året 2013 ble skriveåret hvor mange av våre venner løftet seg til de store høyder, slik at da vi i januar 2014 laget vårt første arbeidsutprint, så vi at dette var blitt et bokverk på høyt internasjonalt nivå. Som initiativtaker og hovedredaktør ble det for meg meget lange arbeidsdager det følgende halvåret med renskriving av samtlige kapitler til Springer style, - og utallige korrekturlesinger.

Men i oktober lå plutselig editor's first print i postkassen, en flott bok på 420 sider med 15 av kapitlene skrevet av norske kolleger. Et praktfullt bokverk med 52 forfattere som har skrevet 47 kapitler om 3 cm av menneskekroppen, - de hyppigst skadde tre centimetrene...

Dette er kanskje årets julegave?

Vel, det er ingen "kioskvelter" kanskje, men en typisk julegave for alle som har en ortopedkirurg i familien. De ennå tidlige tilbakemeldingene worldwide er udelt positive. Det er 12 år siden forrige internasjonale bokverk om dette tema kom ut. Og halvparten av alt som er skrevet om distale radiusbrudd på PubMed, er skrevet i løpet av de siste 10 årene.

Lenke til boken.