Kommunikasjonsavdelingen
Nyhet fra På Høyden

Feiret fysikk-bursdag med foredrag

Hvordan feirer man fysikk-bursdag? Med foredrag om fysikk, selvfølgelig.

Hovedinnhold

Fredag feiret nemlig Institutt for fysikk og teknologi ved UiB sitt 60-årsjubileum. 18.mai er det 60 år siden instituttet så dagens lys.

Og sist fredag var det duket for fagseminar i anledning dagen, med en rekke spennende foredragsholdere.

Profiler

På listen sto blant andre UiBs egen Egil Lillestøl, professor emeritus ved Institutt for fysikk og teknologi, Gunnar Løvhøiden, professor ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo (UiO), Johan Moan, professor ved Radiumhospitalet og UiO, og Bo N. Andersen, administrerende direktør ved Norsk Romsenter.

- Hvem jeg gleder meg mest til? For å si det sånn. Jeg gleder meg til å høre på alle sammen, fortalte instituttleder professor Jan Petter Hansen til På Høyden en liten time før den første foredragsholderen entret podiet.

Olje- og gass

I tillegg til de førstnevnte, var også professor i prosessteknologi ved UiB, Alex Hoffmann, på listen over foredragsholdere på seminaret.  Hoffmann har i en årrekke arbeidet opp mot olje- og gassindustrien og er blant annet opptatt av å finne metoder for å klare å utnytte de naturgasshydratene som i dag finnes på havbunnen og under permafrosten. Han er dessuten opptatt av hvordan man skal finne mer effektive løsninger for å utvinne olje og gass.

- Med dagens teknologi så forsvinner to tredjedeler av den energien som hentes opp, forklarer Hoffmann.

Kjernekraft

Men til tross for at han i dag er mest opptatt av olje og gass, så erkjenner Hoffmann at det i fremtiden vil tvinge seg frem nye energiformer.

- Både geotermisk energi (jordvarme) og solenergi er ressurser som kan utnyttes bedre. I tillegg har vi biomasse (trevirke) og vindenergi, men de to sistnevnte er begrenset. Det største potensial har kjernekraft og etter hvert vil det antageligvis bli utviklet en helt ny type kjernekraft, mener Hoffmann.

Nye perspektiv

Blant deltakerne på seminaret var en andreklasse i 2FY ved Bergen Katedralskole. Lærer Andreas Hellesøy forteller at hans elever er spesielt opptatt av astrofysikk, men også andre typer problemstillinger innenfor fysikk.

- Det er sunt å utvide perspektivet med slike seminarer på universitetet, mener Hellesøy, som selv har vært elev ved UiB.

Instituttleder Jan Petter Hansen har vært ved instituttet siden 1995. Og er overbevist om at vi vil se like store fremskritt teknologisk de neste 60 år som de 60 årene vi har lagt bak oss.

- Jeg er sikker på at mye av det som skjer i fysikkens verden vil endre vår forståelse av universitet. Mange av de endringene som vil måtte komme i verden, må skje ved hjelp av fysikk, forteller han.

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.