Hjem
Kommunikasjonsavdelingen
Nyhet fra På Høyden

En arena for samfunnskontakt

Mandag møtes universitet og samfunnsliv i Grieghallen til Christiekonferanse.

Hovedinnhold

- Målet er at det skal bli klart gjennom konferansen at dette blir en ledende, årlig møteplass for kontakt og samspill mellom forskningsuniversitetet og omverdenen, sier Grønmo. 

Christiekonferansen er et av elementene i UiBs handlingsplan for forholdet mellom universitetet og omverdenen. Etter lanseringen av planen i fjor, blir årets konferanse i Grieghallen den første ordinære Christiekonferansen.

Impulser utenfra

Grønmo mener det er behov for en slik konferanse hvert år. Han ønsker både å høste erfaringer fra forskningsuniversitet i andre land, og få impulser fra viktige aktører i samfunnet utenfor Universitetet.

En del av programmet er satt av til presentasjon og diskusjon av ”vellykket samspill mellom akademia, det offentlige og næringslivet”. Her stiller representanter for blant annet Universitetet i Trento i Italia, Københavns Universitet og fra næringslivet på Vestlandet.

Spenning og samarbeid

I den første sesjonen er det lagt opp til en debatt om forskningsuniversitetenes rolle i utviklingen av samfunnet. Her stiller forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland, høyres leder Erna Solberg og administrerende direktør Paul Chaffey i Abelia. Debatten ledes av professor Gudmund Hernes, forsker ved Fafo og BI.

- Debatten er viktig fordi vi har lagt vekt på å styrke relasjonene til samfunnsliv, kulturliv og næringsliv. Vi ser at et internasjonalt forskningsuniversitet blir viktig som motor og drivkraft for samfunnslivet, siden samfunnet blir stadig mer kunnskapsbasert og stadig mer internasjonalt orientert, sier Grønmo.

For universitetet er det et mål å kombinere vitenskap og samfunnsansvar.

- Her er et spenningsforhold, men også store samarbeidsmuligheter i relasjon med omverdenen, påpeker Grønmo.

Han ser frem til dialogen han og studentleder Synnøve M. Skaar skal ha med byrådsleder Monica Mæland, konserndirektør Kjerstin Fyllingen i TrygVesta Forsikring og festspilldirektør Per Boye Hansen. Dialogen ledes av Harald Stanghelle, politisk redaktør i Aftenposten.

Askeberedt

Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island har allerede skapt problemer for arrangementer både ved UiB og i Grieghallen. Men naturfenomenet setter ingen stopper for Christiekonferansen.

- Vi legger stor vekt på å ha backup på billetter, spesielt for foredragsholderne som kommer utenbys fra. Jeg sitter selv på toget mellom Bergen og Oslo, så det er gode muligheter for å komme seg fram med annet enn fly, sier Grønmo.

Christieprisen

For første gang skal Christieprisen deles ut mandag ettermiddag. Dette er en pris som skal ”vise verdien av samhandling mellom universitetet og omverden og hvordan forskning og utdanning bidrar til nyskaping innenfor kultur-, nærings og samfunnsliv.”, ifølge statuttene for prisen.

Mottakere skal gjennom sitt arbeid ha bidratt til å fremme eller synliggjøre universitetets sentrale rolle i samfunnsutviklingen.

Prisvinneren mottar 250.000 kroner, et kunstverk og et diplom.

Artikkelen er hentet fra UiBs internavis På Høyden.